VIZITA ÎMPĂRATULUI FRANZ JOSEPH LA HUNEDOARA. 18 Septembrie 1887. În onoarea vizitei se ridică un Arc de Triumf impozant. Gazeta „Vasarnapi Ujsag” din Budapesta consemnează:
„Când Regele se afla în Ardeal, în drumul său spre vechiul Castel al Corvinilor, fiind primit împreună cu suita sa de catre autorități la marginea orașului, a trecut cu o surpriza aparent plăcută prin fața Uzinelor de Fier ale trezoreriei, unde a fost ridicat un arc de triumf, care cu proporțiile sale bine alese, structura deosebită, și simplitatea sa surprinzatoare, a fost obiectul admirației generale.
Baza arcului de triumf era formată din bucăți de minereu de fier și calcar, folosite în uzinele de fier, împreună cu plăci de fontă și cioturi de zgură de la cele doua furnale.
Precum arată și imaginea noastră, din aceasta bază se ridica spre cer grilajul coloanelor arcului de triumf, realizate din profile pătrate subțiri și fier plat subțire, cu doua steaguri naționale suspendate pe doua catarge enorme.
Baza coloanelor a fost împrejmuită cu produse ale uzinelor de fier iar la jumatatea coloanelor au fost amplasate blazoanele Ardealului și Ungariei împreună cu monograma Regelui, iar de jur împrejur au fost decorate cu steaguri naționale.
Cele doua fețe ale grinzii de legătură dintre cele doua coloane, care avea forma de pod, arcuită în partea de jos și dreapta deasupra, au fost decorate cu mesajul „Pentru rege si țară” iar pe acoperișul grinzii au fost plasate, bine proporționat, mostre de roți dințate.
Consilierul ministerial Kerpely Antal împreună cu directorul general al centralei uzinelor de fier regale, consilierul minier Filtseh, directorul general al uzinelor Hunedoara și întreg personalul de conducere al uzinei l-au asteptat și l-au primit pe majestatea sa în fața arcului de triumf, iar muncitorii de la mină au facut un culoar de oameni, până clădirea furnalelor. Pe acest culoar a înaintat regele, acompaniat de urale, către furnale, unde la apariția regelui a pornit să curga fonta din pântecele furnalelor.
Conținutul unuia dintre furnale a curs în micul convertizor Bessemer, la care puternica suflanta cu abur, cu un zgomot sfârâit, a aruncat valuri de scântei enorme, în cateva minute transformând fonta în oțel.
Majestatea sa a ascultat cu mare interes explicațiile lui Kerpely referitoare la acest procedeu nou de obținere a oțelului, s-a interesat de condițiile uzinei, de calitatea minereurilor si a fontei, de cauzele
stagnarii, rapoarte de munca și altele.
Dupa aceasta regele a vizitat si suflantele enorme, a urcat la 15 m pe scarile abrupte, pe platforma de incarcare a furnalelor, ca să observe funcționarea funicularului despre care a întrebat cele mai detaliate informații.
Dupa douazeci de minute de ședere, majestatea sa, însoțit de uralele muncitorilor, s-a întors pe sub arcul de triumf la caleasca sa, unde în urma celor vazute si-a exprimat fața de Kerpely, multumirea deplină, apoi, în uralele mulțimii, și-a luat la revedere si a pornit spre Deva.”
Sursa text și foto: Dan Bera / Facebook