2.7 C
Deva
luni, ianuarie 30, 2023

Geneva – între minunat și foarte scump

Geneva (Geneve în franceză, Genf – în germană) este al doilea cel mai mare oraș al Elveției, cel mai mare din partea de limbă franceză. Dincolo de faptul că este sediul multor instituții internaționale precum Consiliul Drepturilor Omului – CDO, Agenţia ONU pentru Refugiaţi – HCR, , Comitetul Internaţional al Crucii Roşii – CICR, Organizaţia Mondială a Comerţului – OMC, Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS sau Organizaţia Meteorologică Mondială – OMM, Geneva este și un oraș încărcat de istorie și un puternic magnet turistic al extremității vestice a Elveției.


Situată pe malul lacului Leman, Geneva este o destinație fascinantă prin duelul între nou și vechi orașul vechi în oglindă cu orașul nou unde sunt sediile insituțiilor, însă datorită acestor instituții precum și băncilor care își au sediul aici este o destinație foarte scumpă. De aceea, sfatul nostru nu este o vacanță aici, ci mai repede un city break. Iată câteva sfaturi pentru doua-trei zile în Geneva.

Aeroport pentru două țări

Dacă vorbim de city break, probabil cea mai potrivită alegere de transport ar fi avionul. Sunt curse low-cost de la București și Budapesta, deci putem economisi pentru ce va urma. Aterizarea se va face pe aeroportul internațional din Geneva, care deservește și Franța. Este un pic ciudat să vezi trasee diferite în aeroport pentru fiecare dintre țări, una Schengen și cealaltă nici măcar membră UE.

Recomandarea de cazare este, de această dată, hotelul, găsiți multe pe booking.com. Și de ce spun asta? Pentru că la cazarea în orice unitate clasificată din Geneva sau împrejurimi primiți un talon pe baza căruia transportul în comun este gratuit pe perioada șederii.

Musai de văzut

Fără îndoială, emblema Genevei este jetul de apă, Jet d’Eau.În anul 1886 operatorul instalației hidraulice de distribuție a forței motrice a Rhone – ului către meșteșugari și ceasornicari a fost obligat să creeze o evacuare deschisă a apei sub presiune pe perioada când atelierele erau închise. Spectacolul nocturn atrăgea atât de mulți curioși, încât jetul de apă a fost permanentizat.

Nu trebuie ratat ceasul floral din parcul orașului, omagiu locului de naștere a meseriei de ceasornicar, zidul Reformei, sediul CERN unde s-a născut sintagma www și sub nicio formă să nu plecați din Geneva fără un tur pe lac și câte un tur în orașul vechi și cel nou!

Locul unde plătești și cand respiri

Cam asta e sintagma care descrie cel mai bine cheltuiala din Geneva. Forța financiară internațională se răsfrânge drastic asupra prețurilor, însă și salariul minim este de peste 3000 de franci elevețieni. Astfel, uitați de shopping și nu vă mirați daca veți plăti 24 de euro (1 frabc elvetian e aproximativ egal cu 1 Euro) pe o bere mare și una mică, 35 de euro pe o pizza Margerita, 9-10 euro pe un pachet de țigări sau 25 de euro pe o jumătate de pui la rotisor.

Însă fascinanta Geneva își merită din plin fiecare ban. Dacă veți achiziționa cardul turistic, pe lângă acces liber în muzee și diverse discounturi beneficiați de tururi gratuite ale orașului vechi și nou,  în trenuleț turistic, cu ghidaj audio și de un tur pe lac. Dacă alegeți varianta fără card, folosiți transportul public (inclusiv pe lac) dar veți fi privați de informații prețioase. Turul prin orașul nou nu ratează niciun sediu important de insituții. O clădire impozantă adăpostește Misiunea Permanentă a Federației Ruse la Geneva. Este o enclavă rusească în Elveția în care trăiesc câteva mii de persoane, au școala proprie, post tv, radio și ziar locale. Turul în orașul vechi înseamnă o întorcere în timp și veți fi covârșit de boemia locurilor.

În plimbările pe jos opriți și admirați vitrinele ciocolateriilor sau, dacă vă încumetați, plătți 4 euro pentru un macarons. Ceasornicăriile vă vor ispiti cu modele care costă cât o vilă, iar showroom – urile mărcilor de automobile vă vor tăia respirația, inclusiv Tesla având reprezentanță la Geneva.

 

În concluzie, Geneva este un loc aparte, care pendulează între minunat și foarte scump. Însă este locul unde merită ajuns măcar o dată-n viață.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente