În perioada 3 – 7 octombrie 2015, municipiul Petroşani va găzdui Campionatul Naţional Masculin pe echipe Divizia B. Competiţia este organizată de Federaţia Romană de Şah în colaborare cu CSM Jiul Petroşani şi ACS „Tinerii Maeştri” Petroşani, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Petroşani, al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Hunedoara şi a unor sponsori privaţi.
Zece echipe participante
Turneul se va desfăşura la Biblioteca Universităţii din Petroşani. “Sunt zece echipe participante la această competiţie: Universitatea de Vest Timişoara, Clubul de Şah Deva, ACS Chindia Târgovişte, Terra Şah Mediaş, CSO Cugir, CS Ineu, CS Vulcan I, CS Vulcan II, CSM Jiul Petroşani I, CSM Jiul Petroşani II, care au confirmat participarea. Cea de-a doua echipă a noastră va fi formată din juniori de perspectivă”, a declarat Gheorghe Scurhan, de la CSM Jiul Petroşani, organizatorul competiţiei. Demn de amintit este faptul că Gheorghe Scurhan, candidat de maestru, este primul antrenor al Dariei Vişănescu, fosta campioană europeană la categoria 10 ani.
Deva e între favorite
Echipa din Deva pleacă la acest turneu cu obiectivul declarat de a se clasa între primele trei. “În componenţa echipei au fost selecţionati trei juniori, cu vârste cuprinse între 10 şi 20 ani (n. red.: Ciprian Nălbaru 20 de ani, Cristian Petruşan 14 ani şi Francesca Maniul 10 ani), deoarece dorim să îi formăm pe şahistii de mâine. Clubul de Şah (CŞ) doreşte să investească în dezvoltarea compeţitională a juniorilor. Chiar şi aşa, pentru Divizia B stăm destul de bine valoric, din moment ce suntem favorita nr. 2, după CS Universitatea de Vest Timişoara. CŞ Deva va fi reprezentat la concursul naţional al diviziei B de o echipă relativ tânară: Iuliu Hegedus, Cosmin Tătăruş, Alexandru Popoviciu şi cei trei juniori menţionaţi mai sus. S-a luat această iniţiativă de promovare a juniorilor la marile concursuri pentru că aceştia vor reprezenta noua generaţie de şahisti deveni”, a spus Cosmin Tătăruş, preşedintele Clubului de Şah Deva.
Timişoara pare a fi intagibilă
În acest context, competiţia de anul aceasta este una importantă pentru deveni, cu obiectivul menţionat de clasare a echipei pe podiumul diviziei B. Favorita numărul 1 este considerată Universitatea de Vest Timişoara, cu un lot foarte experimentat, format din patru maeştri (doi internationali şi doi FIDE), echipă nou formată şi evident cu mult peste nivelul diviziei . “Clubul de Şah Deva este în reconstrucţie, iar principalul proiect al clubului este promovarea şahului în rândul copiilor şi căutarea viitoarelor speranţe ale şahului devean, implicit sprijinirea acestora. În acest scop, în următoarea perioadă dorim să intensificăm numărul competiţiilor sportive adresate şahistilor seniori şi juniori din judeţul Hunedoara”, a mai spus Tătăruş.
CASETA
Şedinţa tehnică este programată pe data de 2 octombrie, de la ora 20,30, în sala de joc. Se vor juca şapte runde în sistem elveţian, prima rundă va fi în ziua de 3 octombrie de la ora 16, rundele 2 şi 3 în 4 octombrie de la ora 9,30 şi de la ora 16, runda 4 în 5 octombrie (16), rundele 5 şi 6 în 6 octombrie (9:30 şi 16), iar ultima rundă se va juca în 7 octombrie de la ora 9,30. Sistemul de desfăşurare şi ritmul de joc este:
1h 30’ pentru 40 de mutări + 15’ pentru restul partidei + 30 secunde/ mutare începând cu prima mutare.
O echipă este formată din patru titulari (dintre care minimum un junior) şi trei rezerve. Echipa clasată pe primul loc va promova în Divizia A, ediţia 2016.
Arbitrul principal va fi I.A. Radu – Cătălin Chirilă, Bucureşti, ajutat de arbitrul secund Emil Aurel Deliman, Mediaş.