15 C
Deva
miercuri, mai 29, 2024

UN MARE TALENT LA HANDBAL. Simerianca Alexandra Muntean înscrie primul gol la mondiale

Handbalista din Simeria joacă, în aceste zile, la Mondialul din Slovacia sub comanda antrenoarei Mariana Târcă.

Îndrumată către handbalul de performanță de la CSȘ Hunedoara de către Ion Mătăsaru, Alexandra Muntean a fost văzută la câteva meciuri sub culorile CSȘ Hunedoara și transferată  la Centrul de Excelență în handbal de la Râmnicu Vâlcea în 2013. Talentul și forța cu care este înzestrată au făcut ca imediat, în 2014, să fie legitimată la echipa de junioare din Baia Mare, unde joacă pe post de inter stânga. Anul acesta a câștigat și titlul de campioană școlară cu echipa din Baia Mare.

 

„Biciul” funiei cu noduri de la Hunedoara

 

Fiind elevă, Alexandra a avut parte de multe încercări care au pus amprentă pe evoluția ei și i-au cizelat și întărit calea spre sportul de mare performanță. S-a născut cu sportul în sânge, cum mai spun cei trecuți de o vârstă în zilele noastre. În 2010, a fost la un pas de a se lăsa de antrenamente. Învăța carte la Școala Generală nr. 2, cu clasele I-VIII, din Simeria și îi era tot mai greu ca, după orele de școală, să facă naveta la Hunedoara, la antrenamente unde era înscrisă și legitimată ca jucătoare. Împreună cu o altă colegă de școală și prietenă din Simeria cu care mergea la antrenamente, Mădălina, într-o zi se hotărăște să spună părinților că nu mai vrea să meargă la Hunedoara. Cauza era că fetele nu mai puteau suporta duritatea antrenamentelor de acolo și erau pline de vânătăi pe mâini și pe picioare de la o funie cu noduri aplicată la antrenamente. Cazul a fost cunoscut la nivel școlar, județean și în Federația Română de Handbal, și o bună perioadă de timp s-a bătut „monedă” pe el.

Fetele și-ar fi dorit să plece de la club, dar erau „prinse” într-un contract pe câțiva ani, cu clauze financiare severe în caz de renunțare la el, și familiile lor nu își puteau permite să plătească. Așa s-a făcut ca cele două fete să nu mai pună accent pe pregătire și într-o perioadă de timp ținute mai mult rezervă la jocuri, au cam chiulit de pe la club.

Ținută la clubul din Hunedoara mai mult ca pe un „țap ispășitor” norocul Alexandrei a venit din partea unor manageri de la Centrul Național de Excelență în Handbal de la Râmnicu Vâlcea, mutat între timp la Brașov. Aceștia au văzut-o, au plăcut-o și nu s-au înșelat când au luat-o de la Clubul din Hunedoara.

 

Birocrația sistemului de învățământ și excluderea de la Olimpiada Națională a Sportului Școlar

 

A fost perioada anului școlar 2010-2011, în care subsemnatul, profesor de sport fiind, detașat în acel an la școala din Simeria, să observ talentul lor și să-l pun în valoare înființând un ansamblu sportiv pe școală și o echipă de handbal  în jurul celor două sportive. Fetele făceau și două antrenamente pe zi. Veneau după orele de școală în sala de sport a școlii din Simeria, apoi fugeau la Hunedoara la club. Calificată cu echipa de la școală în faza județeană a Olimpiadei, Alexandra a făcut deplasarea la Petroșani. Ghinionul sau întâmplarea a făcut să nu-și găsească înaintea plecării, printre lucrurile din casă, certificatul de naștere în original și s-a prezentat cu o copie a acestuia la jocurile ce se țineau la Petroșani. Birocrația Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara și a inspectorului de educație fizică Sorina Popa au atins culmi înalte, așa încât fetei nu i s-a dat voie să intre pe terenul de joc, socotită străină de școala de la care provenea, pentru simplul fapt că nu poseda un act de identitate în original. Cu toate că școala a trecut-o pe un tabel de participare ca fiind eleva lor, sub semnătura directorului. Toate acestea nu au contat. Cum nu a contat, nici pentru inspectoratul școlar, munca depusă timp de un an de zile de elevi și prestația lor finală, ci doar acoperirea permanentă a altora cu hârtii, aspecte specifice și în zilele noastre de astăzi.

Au curs lacrimi pe chipul Alexandrei, șiroaie, dar asta nu I-a impresionat pe organizatorii competiției de la Petroșani. Fata provenind dintr-o familie modestă cu lipsuri materiale și financiare, cu multe greutăți, și-a văzut în continuare de visul ei de a ajunge o campioană.

Șase ani au trecut de atunci și, în prezent, Alexandra Muntean joacă pentru câștigarea Cupei Mondiale de tineret sub 18 ani. Personal îmi exprim sentimentele de mândrie pentru  ascensiunea Alexandrei în plan sportiv, cu satisfacția împlinită că am întâlnit-o în momente de cumpănă ale carierei sale sportive și totodată făcând ca funia cu noduri de la Hunedoara să fie agățată în cui. Felicitări, Alexandra!

 

Medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de Tineret din Rusia, la numai 4 zile, România participă la alt campionat similar

 

Un lot de tineri sportivi din România participă zilele acestea la Campionatul Mondial de Tineret sub 18 ani la Bratislava în Slovacia. Din lotul coordonat de antrenoarea Mariana Tîrcă fac parte portarii – Daciana Hosu (Corona Brașov), Elena Nagy (CSM Slatina), Raluca Kelemen (CSS Caracal), extreme stânga- Cristina Creţu (Corona Braşov), Andreea Mihart (CNE Braşov), linia de 9 metri – Sorina Tîrcă (Corona), Raluca Petruş (Viitorul Cluj), Alexandra Muntean (CNE), Alexandra Banciu (ASC Şc 181 Bucureşti), Daria Bucur (Corona), Andreea Tecar (CSS 2 Baia Mare), Alexandra Severin (U Cluj) medaliată cu bronz în Rusia, extreme dreapta – Ana Maria Berbece (Corona Braşov), Alexandra Badea (ASC Şc 181 Bucureşti), pivoți -Teodora Popescu (CSM Bucureşti), Claudia Lăcătuş (Corona).

Din staful tehnic mai fac parte, Nadina Dumitru antrenor secund, Ildiko Kerekes Barbu antrenor cu portarii,Vasile Dragoş  preparator fizic, Marian Stan maseur, Bogdan Petrescu analist de performanţă, delegat și Florentina Toniţa psiholog. Evoluând într-o grupă cu trei şcoli de handbal redutabile, Norvegia, Franţa şi Coreea de Sud, plus două adversare dintr-o categorie inferioară, Paraguay şi Kazakhstan, România speră la locul I în grupă pentru a avea un culoar ușor spre semifinale pentru a evita Danemarca.

În primul joc de debut, disputat cu Paraguay, tricolorele au învins cu 31-28 (15-17) în ultimele trei minute de joc. Pentru România au înscris S. Tîrcă 9, Badea 5, Bucur 4, Banciu 4, Popescu 3, Berbece 2, Mihart 2, Severin 1, Tecar 1. Au mai evoluat pe teren Hosu, Nagy, Kelemen, Lăcătuş, Muntean, Creţu și Petruş.

 

Alexandra Munteanu înscrie primul ei gol la un Campionat Mondial

 

Al doilea joc disputat miercuri România a trecut de Kazahstan, scor 35-17 (19-8). Au marcat: Tecar 6 goluri, Mihart 5, Badea 5, Tîrcă 6, Bucur 3, Berbece 3, Crețu 3, Petruș 2, Munteanu 1, Banciu 1. Jocul a fost unul cu totul diferit față de cel din debut cu Paraguay. Alexandra Muntean a intrat pe teren în min. 45 și, după 6 minute de joc, înscrie un gol superb din postura de pivot. Angajată la semicerc de Sorina Tîrcă, fata antrenoarei Mariana Tîrcă, Alexandra prinde mingea într-o mână se înalță și înscrie. Jucătoarea meciului a fost desemnată Andreea Tecar, care, la finalul meciului, a primit o plasă cu cadouri. Mariana Târcă a început meciul cu următoarea formulă de joc:  Kelemen Raluca – Andra Mihart, Sorina Tîrca, Raluca Petrus, Bucur Daria, Popescu Teodora și Badea  Alexandra.

Primele patru echipe din grupă se califică în optimile de finală. România joacă astăzi de la ora 11.00 cu Norvegia, urmând să întâlnească apoi Franța și Coreea de Sud.

 

EXTRA

 

Mariana Tîrcă: „În primul rând, ne propunem să avem o evoluţie în urma căreia să fim mulumiţi la sfârşitul competiţiei. Dorinţele sunt mari înaintea acestui Campionat Mondial, dar ne dorim să o luăm pas cu pas. Evoluăm într-o grupă foarte grea, astfel că trebuie să fim foarte atenţi. Cursivitatea jocurile ne ajută, în sensul că intrăm în competiţie cu meciuri accesibile. După prima zi de pauză încep jocurile adevărate. Încercăm să fim atenţi la fiecare joc, astfel încât nimic să nu fie neglijat. Apoi, în funcţie de locul final ocupat în grupă ne putem face planuri pe mai departe”.

 

EXTRA

 

„La nivelul ei de junioare și ce calități are, putem vorbi de o jucătoare care, în viitor, dacă contiună să tragă tare, să muncească, poate să facă performanță” (Marian Munteanu, manager fondator Cetate Devatrans).

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/