13.3 C
Deva
marți, aprilie 16, 2024

Jalnica ieşire din ring a lui Băsescu

de Sorin Ovidiu Bălan

sorin_ovidiu_balanPână de curând, când avea toată puterea în mână, Traian Băsescu părea un bărbat în adevăratul înţeles al cuvântului. Un lup de mare neînfricat, aşa cum de altfel se şi recomanda, capabil să-şi ducă echipajul şi corabia la liman, indiferent de furtunile pe care le traversa. Trebuie să ai sânge în instalaţie ca să faci să dispară o flotă întreagă, de parcă ar fi trecut prin Triunghiul Bermudelor. Sau pentru a fi ministrul-caftangiu, care dă cu capul în gură în văzul întregii lumi, liderului de sindicat care revoltase oamenii pe peronul Gării de Nord. Ori primarul dur care nu se îndoaie deloc la rugăminţile fierbinţi şi înduioşătoare ale prăpădiţilor de buticari bucureşteni, cărora decisese să le dărâme coşmeliile, în teribilul război al chioşcurilor. Nemaivorbind de tupeul de neimaginat, de bărbat adevărat, cu care şi-a atribuit sieşi o casă din fondul primăriei. Dar bărbăţia lui Traian Băsescu s-a mainifestat cu adevărat, atunci când a devenit preşedinte şi timp de zece ani a dat cu corabia numită România de toate stâncile care i-au ieşit în cale, încât echipajul şi pasagerii, cărora li se promisese (vă mai amintiţi acel „Să trăiţi bine”?) că vor fi duşi la liman, s-au împuţinat cu câteva milioane bune. Unii morţi definitiv din cauza traiului bun, alţii plecaţi, la fel de definitiv, peste hotare, din cauza aceluiaşi trai bun. Preşedinte-jucător, aşa cum i-a plăcut să se autointituleze. Trebuie să ai mare curaj, ca să-i dai prim-ministrului câte un şut în fund ori de câte ori ai chef iar după aceea să nu-i dai voie nici măcar să chelălăie. Un adevărat bărbat este un galant. Face cadouri doamnelor pe care le admiră. Nici Băsescu nu a făcut excepţie de la regulă. A cadorisit cu funcţii importante în stat, multe dintre femeile care i-au apărut în faţă. E drept, cadoul a fost plătit din banii noştri. Dar ăsta este deja doar un biet amănunt. Gestul contează.

Una peste alta, de douăzecişicinci de ani, Traian Băsescu, fie că a fost ministru, primar sau preşedinte de stat, s-a aflat în ring şi a dat pumni oricui i-a apărut în cale. Un adevărat bărbat de curaj.

Ultima rundă însă, după atâtea gale răsunătoare, a fost jalnică. Adversar, Mioara Roman. Pe care a vrut musai să o azvârle din casă. Să nu fiu înţeles greşit. Am fost printre primii jurnalişti care am semnalat că Mioara Roman stă fără nici un drept în casa de protocol de la RAPPS. Acum vorbesc doar de simbolistica acestui moment penibil pentru fostul președinte, când din atâtea opţiuni, şi-a ales taman fosta casă a lui Petre Roman. Un președinte jucător. Desigur, este ușor să fii dur în ring, atunci când în colțul tău stau de veghe serviciile secrete și un întreg aparat de reprimat adversarii. Mai greu e fără. Iar acum, când a venit vremea să fie „fără”, președintele, ca să mai pară că încă mai este jucător, a ales să boxeze cu o femeie aflată în bătaia sorţii. Ultimul meci. Jalnică ieşire din scenă pentru Traian Băsescu. Care, în scurt timp, sunt convins că se va afla în faţa arbitrilor-judecători.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/