În cea mai mare așezare rurală hunedoreană, primăria ține cont de solicitările locuitorilor și este alături de aceștia în ceea ce privește viața spirituală
Administrația publică locală din comuna Pui, cea mai mare așezare rurală hunedoreană ca număr de locuitori, cu o populație de circa 4.500 de oameni, acordă o mare atenție vieții spirituale.
Biserică nouă la Ponor
Numărul mare de locuitori al comunei Pui, cât și cererile exprimate de credincioși, au făcut ca pentru satul aparținător Ponor să se ia în calcul construirea unui nou lăcaș de cult ortodox. Biserica existentă în sat este una veche, care, în viitor, ar putea fi transformată în muzeu, iar lucrările la cea nouă sunt în derulare. „ Toți bunii creștini trebuie să să fie alături de viața comunității în care trăiesc. De când sunt primar am sprijinit toate cultele religioase din comună, în funcție de posibilitățile financiare ale primăriei, aceste sume fiind raportate și la numărul de enoriași din fiecare sat. De exemplu, toamna trecută am târnosit biserica din Pui., lăcașul de cult respectiv fiind unul cu o vechime apreciabilă. De asemenea, de când sunt primar am sfințit și biserica din Federi, care este o construcție nouă. Și acum să revin la noua biserică din Ponor. Biserica veche, una de patrimoniu,la care nu putem interveni pentru reparații majore decât după parcurgerea unui lung șir de formalități birocratice, nu mai satisface exigențele credincioșilor ortodocși din sat, și așa s-a ajuns la construirea unui lăcaș de cult nou. Bineînțeles că și Primăria comunei Pui contribuie, material și financiar, la ridicarea acestei biserici. În momentul de față biserica este zidită și acoperită, urmând, apoi, realizarea finisajelor necesare și, apoi, în mod firesc, sfințirea ei. Sperăm ca și viitoarele bugete să ne permită să contribuim, ca și până acum, la ridicare acestei biserici. În prezent stăm relativ bine la capitolul de buget, cel din anul în curs fiind relativ similar cu cel din 2013. Dacă lucrurile vor merge tot așa estimez că, în maxim trei ani, biserica din Ponor va fi funcțională”, a declarat Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei Pui.
After School
Reprezentanții administrației publice locale din comuna Pui au în plan, pentru anul în curs, să organizeze câteva evenimente importante pentru credincioșii din alte sate aparținătoare. “Mai avem biserici în comună care, din câte am aflat din discuțiile purtate cu preoșii parohi, vor fi târnosite în cursul acestui an. Este vorba despe bisericile din satele aparținătoare Băiești și Șerel, acțiuni pe care, ca și la celelalte lăcașe de cult, le vom sprijini. Dar, până a ajunge la aceste evenimente, doresc să mai punctez o acțiune comună pe care am desfășurat-o, recent, împreună cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe din comună. Chiar la sfârșitul lunii trecute am inaugurat, în interiorul căminului cultural din Pui, un centru After School, în cadrul căruia elevii vor putea să-și pregătească lecțiile pentru ziua următoare și vor servi și o masă caldă. Centrul a fost sfințit de un impresionant sobor de preoți, în frunte cu Prea Sfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei ”, a mai spus primarul din Pui, Victor Tiberiu Stoica. Comuna Pui are în componență 12 așezări, localitatea de reședință omonimă și sate aparținătoare Băieşti, Federi, Fizeşti, Galaţi, Hobiţa, Ohaba Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Ruşor, Şerel şi Uric, în fiecare dintre acestea fiind cel puțin câte o biserică.