13.1 C
Deva
marți, octombrie 8, 2024

Administraţia din Sântămăria Orlea derulează două proiecte de promovare a comunei

Unul dintre acestea este realizat în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor, iar celălalt cu Grupul de Acţiune Locală  “Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor

santa-primar1

Ţara Haţegului este, fără îndoială, unul dintre principalii poli turistici ai judeţului Hunedoara. Practic, toate localităţile din zonă au, pe suprafaţa lor, o sumedenie de obiective istorice, extrem de atrăgătoare pentru numeroşii vizitatori ai acestui ţinut din judeţul nostru, la care se adaugă şi peisajul mirific al Ţării Haţegului.

Voluntari pentru Geoparc

Comuna Sântămăria Orlea nu face excepţie de la această regulă, turiştii având ce vedea în această aşezare cu o istorie deosebită. Pe culmea dealului Orlea sunt ruine ale unui castel feudal, proprietate a familiei cnejilor români Cândea  din anul 1459, fiind vizibil „turnul lui Vece”, cu  o circumferinţă de 50 de metri, ce este construit din piatră şi cărămidă romană. De asemenea, în Sântămaria-Orlea se mai află castelul măreţ, monument istoric, cu parc în jur, tot al familiei Cândea . În Ciopeia găsim urmele unor construcţii romane, iar în albia Streiului, cele ale unui pod de piatră, tot roman, în vreme ce la Săcel se află un vechi castel boieresc. Biserica reformată din Sântămăria Orlea, care a fost odinioară ortodoxă, ridicată în piatră de cnejii din familia Cândea la sfârşitul secolului XIII, este alt punct de referinţă al localităţii. Un alt punct de maximă atracţie din comună este situl din satul aparţinător Sânpetru, unde au fost descoperite resturi fosilizate, unice în lume, de dinozauri pitici. În acest sat funcţionează un muzeu experimental, “Casa dinozaurilor pitici”, şi un punct local de informare turistică. Chiar de ieri, 17 martie, a debutat un program turistic, “Voluntari pentru Geoparc”, primăria comunei Sântămăria Orlea fiind partener al acesui proiect. Prin acest proiect, realizat în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor  şi alţi colaboratori, se doreşte punerea în valoare a cetăţii  regale a Haţegului, fiind realizate şi mai multe trasee turistice în zonă, unul dintre acestea, dedicat, cu precădere, alpiniştilor, pornind din Subcetate.  ”Este un proiect binevenit. Susțin cu mare plăcere, logistic și financiar, o astfel de inițiativă. Voi propune și  oamenilor din comună să participle, alături de noi,  la această acțiune, pentru că este nevoie cu adevărat să facem cunoscute cât mai multe dintre obiectivele de pe teritoriul localităţii noastre”, a declarat Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei Sântămăria Orlea.

Valea Dinozaurilor

Fără a părăsi domeniul turistic, mai trebuie menţionat faptul că administraţia publică locală din Sântămăria Orlea mai are în derulare un proiect. “Prin Grupul de Acţiune Locală “Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor” am depus un proiect proiectul intitualat “Promovarea turistică a Văii Dinozaurilor”. Traseul promovat pe vale va pleca de la primărie şi va ajunge deasupra satului Sânpetru, în arealul protejat al Geoparcului Dinozaurilor”, a mai spus Dumitru Ioan Oprean.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/