În localitatea din apropierea Devei se derulează un proiect integrat, depus pe măsura 322, principal component fiind introducerea rețelelor de apă și canalizare
Accesarea de fonduri europene a reprezentat, în ultimii ani, ținând cont de perioada de criză pe care o traversăm, principalul mijloc de dezvoltare a localităților rurale hunedorene, printer acestea numărându-se și comuna Vețel.
Doleanțe firești
Apropierea de municipiul Deva, cele două localități fiind, practic, lipite, face ca doleanțele locuitorilor și a administrației publice din Vețel în ce privește creșterea standardelor de viață să fie mari, dar și firești, în cele din urmă. Pentru dezvoltarea localității pe care o administrează, edilii din Vețel lucrează la implementarea unui proiect care beneficiază de finanțare europeană, dar ducerea la bun sfârșit al acestui deziderat este îngreunată de hățișurile birocratice din România. “Avem, în momentul de față, semnate două contracte pe fonduri europene, respectiv pe măsura 322. Am început să depunem documenția pentru obținerea avizelor de la cei în drept. Aici îmi permit să îmi exprim o părere personal, mai ales după ce am discutat și cu mai multe persoane avizate. Deci obținerea avizelor s-ar putea face mult mai simplu. Practic, ar trebui elaborate niște proceduri pentru ca avizele să fie obținute într-un termen mai scurt. Despre valoarea taxelor, că sunt mari sau mici, nu sunt eu cea mai îndreptățită persoană să discut, dar în ce privește timpul de acordare a avizelor am impresia că, de multe ori, batem pasul pe loc. Însă acestea sunt procedurile, ne luptăm cu ele și vom obține avizele în cele din urmă”, a declarant Ioan Hențiu, primarul comunei Vețel. Principala componentă a acestor proiecte europene este introducerea rețelelor de apă și canalizare în Vețel, Herepeia și Leșnic, termenul limită de finalizare al lucrărilor fiind 30 septembrie 2015.
Aviz de la CFR
În altă ordine de idei, mai trebuie menționat un aspect despre comuna Vețel. Aici se derulează, de ceva vreme, un program de construire a cinci capele. Deși nu este un subiect plăcut, edilii din comună sunt conștienți că acest aspect nu poate fi ocolit, dar lucrurile nu merg, întotdeauna, foarte ușor. “Lucrări noi nu știu dacă vom începe în luna iulie. Totuși, s-ar putea să începem lucrările la capela din satul Mintia, pentru că suntem într-o fază avansată de avizare, așteptând să-l primim de la CFR, deoarece construcția fiind amplasată într-o zonă ce necesită obținerea acestui accept. În momentul în care obținem avizul, eliberăm autorizația de construire și vom demara lucrările. Acestea au fost prinse în buget, făcând parte dintr-un program de construire a cinci capele în comună. Trei dintre aceste capele sunt utilizabiler deja, iar la cea de-a patra se lucrează la executarea finisajelor, noi estimând că în două luni să fie finalizată”, a mai spus Ioan Hențiu, primarul comunei hunedorene Vețel.