Deşi tradiţiile sunt greu de dezrădăcinat din conşţiinţa moţilor, edilii din comună doresc ca locuitorii aşezării pe care o administrează să aibă acces la facilităţile secolului XXI
Comuna Blăjeni este o aşezare hunedoreană situată la limita cu judeţul Alba, cu o populaţie relative redusă, dar cu o întindere apreciabilă. În plus, comuna nu este situate “drumul mare”, are sate răsfirate, iar aici tradiţiile sunt greu de dezrădăcinat din conştiinţa moţilor, mai ales a celor de vârsta a treia.
O viitoare capelă
Administraţia publică locală din Blăjeni face eforturi pentru a aduce comuna cât mai aproape de cerinţele secolului în care trăim. “Nici nu ne gândim să ne atingem de tradiţii, dar trebuie să fim deschişi la nou. Astfel, chiar dacă, la mulţi, mai este credinţa că trebuie să fii condus pe ultimul drum din casa pe care ai construito şi în care ai locuit toată viaţa, am observant deschidere, atât din partea preoţilor, cât şi a enoriaşilor, pentru ridicarea măcar a unei capele în cele două parohii din comună, Blăjeni şi Criş. Din păcate, însă, nu avem fonduri pentru aşa ceva, bugetul nostrum fiind extreme de mic, şi aşteptăm anul viitor pentru a accesa o finanţare comunitară, deoarece 2014 a fost ca şi inexistent în ceea ce priveşte fondurile europene. Totuşi, la acest capitol am făcut câţiva paşi importanţi, fiind vorba despre găsirea unui teren din preajma unei biserici pentru ridicarea unei capele şi rezolvarea situaţiei juridice a acestuia, deoarece comuna a fost una necolectivizată, iar dovedirea dreptului de proprietate, care s-a transmis fără acte, din generaţie în generaţie, este destul de greu de făcut. În schimb, însă, până la venirea fondurilor europene, am reuşit să sprijinm bisericile din comună cu bani alocaţi de la Consiliul Judeţean Hunedoara, unstituţie căreia îi mulţumim pentru sprijin”, a declarant Horia Flavius Jurca, primarul comunei Blăjeni, în cadrul emisiunii “De prin sate adunate…”, difuzată pe postul de televiziune HUNEDOARA TV.
Vine şi semnalul la “mobile”
Şi chiar dacă în Ţara Zarandului tradiţiile sunt la loc de cnste, telefonia mobilă este o necessitate. La fel se întâmplă şi în Blăjeni, dar aici sunt ceva problem în acest sens. “Semnalul la telefonia mobilă nu este receptat decât în unele locuri din comună. Din vara lui 2012, de când sunt primar, am început să port discuţii cu operatorii de telefonie mobilă în acest sens. După multe negocieri, pot spune că am ajuns la un acord cu un astfel de operator, care va amplasa un releu pe teritoriul comunei Blăjeni, iar toate sate componente vor avea acoperire în ceea ce priveşte telefonia mobilă. Lucrările efective vor începe anul viitor, iar semnal în toate satele va fi pînă la terminarea actualului mandat, în vara lui 2016”, a mai spus Horia Flavius Jurca, primarul din Blăjeni, în cadrul emisiunii mai sus menţionate.