Instituţia din centrul comunei va fi reabilitată în totalitate
Localitatea Dobra are o populaţie de circa 3.500 de locuitori, care trăiesc în centrul de comună şi alte 12 sate, respectiv Abucea, Bujoru, Făgeţel, Lăpuşnic, Mihăieşti, Panc, Panc-Sălişte, Răduleşti, Roşcani, Stânceşti, Stânceşti-Ohaba şi Stretea.
Probleme cu bugetul
Comuna este una dintre cele mai mari aşezări rurale din judeţul Hunedoara, dar pentru reprezentanţii administraţiei publice locale din Dobra acest lucru, cel puţin în prezent, nu reprezintă un avantaj, cum era în anii trecuţi. “Faţă de 2014, anul acesta avem un minus la alocarea bugetară de 600.000 de lei, lucru care, fireşte, ne afectează. Sperăm să se aprobe rectificările bugetare promise de Ministerul Finanţelor, pentru că ne-am propus să realizăm, în acest an, mai multe proiecte de dezvoltare. Printre altele, vrem să modernizăm întreg central civic din Dobra şi să amenajăm câteva parcuri şi, dacă va veni rectificarea bugetară, atunci vom putea vorbi şi despre alte proiecte”, a declarat Ovidiu Iosif Pădurean, primarul comunei Dobra.
Investiţie de avengură
Până când se va reglementa situaţia alocărilor bugetare de la Ministerul de Finanţe, edilii din Dobra sunt siguri că vor duce la bun sfârşit o investiţie începută la sfârşitul anului trecut. “În noiembrie 2014 am dat ordinal de începere a lucrărilor pentru efectuarea de reparaţii capital la căminul cultural din Dobra. Cei care cunosc Dobra ştiu că acest edificiu este situat în centrul localităţii şi făcea notă discordantă cu aspectul general al zonei, reabiltarea căminului cultural fiind absolut necesară. Căminul a fost construit în 1962 şi de atunci nu s-a făcut mai nimic pentru întreţinerea lui. Durata acestor lucrări de reparaţii capital eate de 12 luni şi, cu siguranţă, în luna noiembrie a acestui an, ele se vor finalize, aşa cum este prevăzut în contract. Lucrarea are o valoare de 1,7 milioane de lei şi este realizată prin Compania Naţională de Investiţii. Acest program de reparaţii capitale prevede, pe lângă reabiltarea zidurilor, pe interior şi exterior, şi montarea unui sistem ultramodern de încălzire, având ca sursă o centrală pe lemne, amenajarea unei săli de protocol, înlocuirea tâmplăriei, noi zugrăveli, înlocuirea podelelor, izolare termică, utilarea bucătăriei, dotare cu mese, scaune şi veselă, achiziţionare şi montare aer condiţionat, sisteme de siguranţă, la care se mai adugă şi amprenta la sol, pe o suprafaţă de circa 800 de metri pătraţi, precum şi întărirea fundaţiei. În plus, acoperişul a fost deja înlocuit, graţie unui proiect cu finanţare europeană, în valoare de 60.000 de euro. De asemenea, Biblionetul va fi mutat la etaj, iar la parter, în acel amplasament, vor fi amenajate grupuri sociale. Ce pot să mai spun despre acest proiect este că este cel mai mare de acest gen din regiunea de vest a ţării, iar căminul cultural va avea stanrdele unei case de cultură”, a mai spus Ovidiu Iosif Pădurean, primarul comunei hunedorene Dobra.