În localitatea de lângă Deva se află în derulare mai multe proiecte de dezvoltare a aşezării
Una dintre localităţile unde se lucrează intens este comuna Veţel, aşezarea de lângă Deva arătând ca un şantier: „Tragem tare să terminăm un proiect amplu, cu finanţare europeană, care, pentru a nu intra în penalităţi de plată, trebuie finalizat până în data de 30 septembrie 2015. Acest proiect, unul integrat, depus pe măsura 322, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, are mai multe componente. Astfel, acesta cuprinde construirea unei creşe la şcoala primară din Veţel, modernizarea drumului comunal (DC) 130 Veţel – Căoi, precum şi introducerea reţelelor de apă şi canalizare, de care vor beneficia circa 500 de gospodării, în satele Herepeia şi Leşnic şi în centrul de comună, dar şi amenajarea a două staţii de epurare în Leşnic şi Veţel. Lucrările decurg conform graficelor de execuţie şi sunz convins că acesta vor fi finalizate până la data mai sus menţionată”, a declarat Ioan Henţiu, primarul comunei hunedorene Veţel.
Şi din bugetul propriu
Tot pe fonduri europene, reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna hunedoreană Veţel mai derulează un proiect. „Am depus, pe măsura 125, un proiect ce vizează modernizarea drumurilor de exploataţie agricolă din comună, pe o lungime de circa şase kilometri, valoarea totală fiind de aproximativ2,7 milioane de lei. Prin această investiţie, cei care au terenuri nu vor mai ieşi cu utilajele agricole în DN, ci vor utiliza aceste drumuri. Lucrările se vor finaliza chiar în zilele următoare. În altă ordine de idei, vreau să precizez că a fost dată în folosinţă şi cea de-a cincea capelă din comună, cea de la Mintia. Aici mai trebuie amenajată calea de acces, dar cei care au pierdut un apropiat , acesta fiind cursul vieţii, pot utiliza capela, care a fost construită, ca şi celelalte patru, cu fonduri de la bugetul local”, a mai spus Ioan Henţiu, primarul din Veţel.
Despre comună
Veţelul, care are în componenţă, pe lângă aşezarea de reşedinţă omonimă, satele Boia Bârzii, Bretelin, Căoi, Herepeia, Leșnic, Mintia, Muncelu Mare, Muncele Mic și Runcu Mic, se încadrează în categoria comunelor mari din judeţul Hunedoara, populaţia fiind de circa 2.800 de locuitori şi, lucru destul de rar, nu doar în judeţ, ci în întreaga ţară, a fost în creştere la recensăpmântul din 2011 faţă de cel anterior. Comuna are şi o împărţire etnografică interesantă, aici împletindu-se armonios accentele de pe Valea Mureşului cu cele din Ţinutul Pădurenilor. Mai mult, în subsolurile comunei sunt rezerve mari de plumb, zinc, cupru, aur, argint si chiar elemente rare, activiatea extractivă fiind, însă, oprită de aproape două decenii. În plus, în comună mai sunt opt monumente istorice, respectiv şapte biserici şi un castel, precum şi castrul roman de la Micia.
(Amarildo Szekely)