Reprezentanții administrației publice din această frumoasă așezare hunedoreană pun accent pe creșterea gradului de confort al locuitorilor
A trecut deja o lună de la începerea anului școlar 2013 – 2014. În general, în județul Hunedoara unitățile de învățământ oferă condiții cel puțin decente pentru desfășurarea unei activități educaționale normale.
Lucrări la școli
Primarii din zonele rurale ale județului nostru fac eforturi deosebite pentru ca școlile din comunele pe care le administrează să arate cât mai bine. Un astfel de exemplu îl întâlnim și în comuna Vețel. “La școala din Leșnic am înlocuit instalația de încălzire și central termică. Noi avem un mare avantaj, încălzirea făcându-se pe gaz, iar grupurile sanitare sunt bine puse la punct. La școala din Vețel am schimbat pardoseli în clase și în încăperea cu destinație de sală de sport a grădiniței, și s-au mai efectuat lucrări la terenul de sport și la curtea interioară. La unitatea de învățământ din Mintia a fost înlocuită instalația de încălzire, aici, cât și la școala din Vețel fiind amenajate și locuri de joacă. Mai este de lucru ca școlile să ajungă la standardele pe care ni le dorim, dar, cu pași mărunți, și în funcție de fonduri, sperăm să rezolvăm aceste probleme ”, a declarat Ioan Hențiu, primarul comunei Vețel. În acest an școlar, la unitățile de învățământ din comuna Vețel sunt înscriși circa 225 de elevi.
Pe fonduri europene
Încet dar sigur, comuna Vețel se dezvoltă pe zi ce trece. Administrația locală depune toate eforturile pentru ca locuitorii să beneficieze de cele mai bune condiții de trai. Astfel, au fost demarate mai multe proiecte, atât pe fonduri europene, cât și cu bani din bugetul local, pentru modernizarea satelor aparținătoare, dintre acestea putând enumera introducerea apei curente și a canalizării in satele Vețel, Herepeia și Lesnic, precum și lucrările de regularizare a unor văi din comună. Cel mai important dintre acestea şi cel mai de amploare, derulat pe fonduri europene, este introducerea apei şi canalizării în satele Veţel, Leşnic şi Herepeia. Alimentarea cu apă şi canalizare a celor trei sate precum şi realizarea celor două staţii de epurare fac parte dintr-un proiect mai amplu care mai prevede modernizarea drumului de la Veţel la Căoi precum şi contruirea unei creşte pentru cei mai mici locuitori ai comunei şi a unui centru cultural în localitatea Muncelu Mare, în valoare totală de 2,8 milioane de euro, iar finanţarea este asigurată din fonduri europene. Tot pentru confortul şi siguranţa locuitorilor, administraţia locală a început şi regularizarea unor văi din comună. Valoarea totală a lucrărilor de regularizare a albiilor râurilor se ridică la peste un milion o sută de mii de lei, iar banii au fost alocaţi din bugetul propriu al primăriei comunei Veţel. În plus, în comună se contruiesc cinci capele şi se lucrează la modernizarea căminului cultural din Mintia.