În localitate se derulează mai multe proiecte şi, în viitor, se vor face investiţii masive în reţeaua de infrastructură
Toată lumea cunoaşte, şi nu de azi, de ieri, aspectul de mic orăşelal comunei Ilia. Această localitate rurală hunedoreană, una dintre cele mai mari din judeţ, este un important nod de cale ferată, de aici “drumul de fier” bifurcându-se, pe un fir, spre Lugoj şi Timişoara, iar pe celălalt către Radna şi Arad.
Lucrări la drumuri
De asemenea, în Ilia funcţionează şi un prestigios liceu. Acesta este Liceul Teoretic “Silviu Dragomir”, cu rezultate deosebite în ultimii ani, Ilia fiind una dintre cele trei localităţi rurale hunedorene în care funcţionează o astfel de unitate de învăţământ. De asemenea, tot din Ilia, mai exact din satul Bacea, au început şi lucrările la tronsonul de autostradă ce va lega Deva de Lugoj. “Este adevărat că autostrada va aduce beneficii, dar au fost ceva probleme cu preţul plătit la expropierea terenurilor necesare realizării acestei construcţii, care au fost foarte mici, de cel mult un leu şi cincizeci de bani pe metrul pătrat. Sigur că am fost nemulţumiţi de preţ, atât noi, Primăria, dar şi locuitorii afectaţi, în Timiş oferindu-se sume mult mai mari, dar nu putem face nimic în acest sens. Oamenii au înţeles situaţia şi nu sunt probleme la acest capitol. La acest moment lucrările se efectuează într-un ritm rapid, aşa că sunt speranţe că nu vor dura foarte mult timp, pentru a nu mai crea şi alte neplăceri. Legat de drumuri, mai doresc să fac o precizare. În acest an s-au alocat, prin Consiliul Judeţean Hunedoara, sume pentru continuarea lucrărilor la modernizarea drumului judeţean 706 B, dintre Luncoiu de Jos şi Sârbi, sat din comuna noastră. În plus, se vor pava şi unele trotuare din localitatea de reşedinţă”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.
Modernizări importante
De asemenea, în comuna Ilia se mai află în derulare şi alte proiecte ce vizează modernizarea aşezării, implementarea acestora ducând, printer altele, la creşterea standardelor de confort din localitate, ce sunt aproape similare cu cele de la oraş. “Au început lucrările la două proiecte în Ilia, care beneficiază de finanţări europene, fiind vorba despre un Centru de Informare Turistică şi de un program After School. La After School vor fi săli de curs, calculatoare, un teren de sport cu gazon sintetic şi un loc de joacă. De asemenea, se lucrează la mai multe cămine culturale din comună, pentru modernizarea şi extinderea acestora, fiind vorba despre cele din Bacea, Valea Lungă, Sârbi, Bretea Mureşană şi Cuieş, unde se va construi un edificiu nou, aceste lucrări, ca şi cele de la biserici, fiind finanţate de la bugetul propriu. De asemenea, suntem prinşi în master-planul de extindere a reţelor de apă şi canalizare, aceste lucrări, sprijinite de APAPROD şi Consiliul Judeţean Hunedoara, cu o valoare de peste 1,8 milioane de euro, urmând a se derula în localitatea de reşedinţă şi în Bretea Mureşană”, a mai spus Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.