Tinerii artisţi, împreună cu meşteri populari din comună, pot fi văzuţi duminică, 20 aprilie, de la ora 15, în ediţia special a emisiunii “De prin sate adunate…”
În comunele hunedorene tradiţiile şi meşteşugurile populare sunt păstrate cu mare sfinţenie. Una dintre localităţile rurale din judeţul nostru unde acest aspect se manifestă pregnant este comuna Luncoiu de Jos, din Ţinutul Zarandului.
Pregătiri de sărbătoare
În această perioadă şi aici se face simţită apropierea Paştelui. “La noi există o tradiţie, pe care o păstrăm cu sfinţenie. În dimineaţa zilei de Paşte, după slujba de Înviere, lumea merge la cimitire, ca într-o procesiune, unde se ridică parastase pentru pomenirea morţilor. Acolo se împart, conform tradiţiei, ouă roşii, cozonac, băutură şi colaci. Sunt convins că în acest an procesiunea se va derula în cele mai bune condiţii, mai ales că a fost asfaltat drumul către cimitirul din satul de reşedinţă”, a declarat Călin Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos.
Revenire
În comună sunt o sumedenie de meşteri populari, precum şi un ansamblu de dansuri, “Stejărelul”. Pe o parte dintre aceştia îi veţi putea urmări în ziua de Paşte, duminică, 20 aprilie, de la orele 15.00, în cadrul emisiunii “De prin sate adunate…”, difuzată pe postul de televiziune local HUNEDOARA TV. Protagoniştii principali ai emisiuni sunt tinerii dansatori ai ansamblului “Stejărelul”, mai exact cei din grupele mici şi mijlocii, pregătiţi de instructorii Valentina şi Aurelian Lorinţi. Aceştia vor prezenta o suită de dansuri zărăndene, arătându-se a fi urmaşi demni ai generaţiilor anterioare, care au participat şi la festivaluri internaţionale de folclor. Practic asistăm la o revenire a acestui ansamblu, care, pentru o vreme, nu a funcţionat. De asemenea, îi veţi putea asculta şi pe solista Teodora Petruţ şi instrumentistul Lucian Henţiu, doi copii de mare viitor. Totodată, vă vor prezenta ultimele lor creaţii meşterii locali Mirela Groza, care confecţionează costume populare, Marin Costea, împletitor de coşuri sau Aurel Martin, realizator de machete în miniatură. În plus, lucru extrem de îmbucurător, alţi doi artişti populari, pictoriţa Elena Sicoe şi dogarul Adrian Miheţ, au venit cu cei cărora doresc să le predea ştafeta, respectiv cu nepoata şi fiul. Dar mai multe puteţi afla vizionând emisiunea mai sus amintită.