0.8 C
Deva
luni, noiembrie 11, 2024

Ilia, comuna care arată ca un oraş

Aşezarea de pe malul Mureşului este, ca număr de locuitori, a doua ca mărime din judeţul Hunedoara, aici trăind aproape 4.000 de oameni

Una dintre cele mai cunoscute localităţi rurale din judeţul Hunedoara este, fără îndoială comuna Ilia, în special datorită nodului de cale ferată, ce face legătura “drumului de fier” cu Aradul şi Lugojul.

ilia-primar

Atenţie acordată educaţiei

Dar nu numai prin acest lucru este cunoscută comuna Ilia, ci şi pentru altele. Considerată de multă lume  “poarta de intrare către Banat”, Ilia are un aspect de mic orăşel, după numărul de locuitorii, către 4.000 de suflete, fiind a doua comună ca mărime din judeţul Hunedoara, fiind devansată doar de Pui. Impresia de mic orășel  este întărită şi de existenţa unor blocuri “pe centru”, precum şi de Unitatea de Primire a Urgenţelor, subunitatea de pompieri militari sau cochetul stadion, la care se mai adaugă și alte edificii. “Avem, în Ilia, Liceul Teoretic “Silviu Dragomir”, una dintre cele trei unităţi de învăţământ  de acest gen care funcţionează în zonele rurale hunedorene, rezultatele obţinute aici fiind bune. Liceul este unul foarte bine dotat, existând condiţii de studiu ca la oraşe, la care se adaugă şi alte facilităţi, aşa cum este sala de sport. De altfel, aici, luna trecută, am organizat un turneu de arte marţiale, la care au luat startul circa 200 de sportive de la 12 cluburi din judeţele din vestul ţării, participanţii arătându-se încântaţi de condiţiile oferite aici.  Noi, reprezentanţii administraţiei publice de aici, acordăm o atenţie deosebită educaţiei, pe această perioadă a vacanţei de vară urmând să face operaţiuni de întreţinere, igienizare şi de reparaţii curente la toate unităţile de învăţământ care funcţionează pe raza satului de reşedinţă şi din alte localităţi aparţinătoare”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei hunedorene Ilia.

Atracţii turistice

Comuna Ilia are în componenţă nouă sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Bretea Mureşană, Sârbi, Valea Lungă, Bacea, Cuieş, Brâznic, Săcămaş şi Dumbrăviţa. Cea mai cunoscută personalitate care a văzut lumina zilei În Ilia este Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei în perioada 1613 – 1629. Casa natală a acestuia, cunoscută și sub numele de “Bastionul Roșu”, a rezistat trecerii timpului și este principala atracție turistică a comunei. În Ilia mai pot fi văzute încă două castele medieval, Rappaport și Bornemiza, precum și o mulțime de biserici, mai noi sau mai vechi, fiecare având câte o poveste interesantă, dar și mai multe clădiri care sunt declarate monumente istorice. “De întreţinerea bisericilor ne ocupăm în permanenţă, chiar în această perioadă renovându-se lăcaşul de cult ortodox din Bretea Mureşană. De asemenea, ne dorim să punem cât mai bine în valoare obiectivele interesante pe care le avem în comună. În acest sens, lucrăm la edificarea unui Centru de Informare Turistică, în localitatea de reşedinţă, iar săptămâna trecută am mai obţinut şi alte avize necesare pentru continuarea investiţiei, una cu finanţare europeană”, a mai spus primarul din Ilia, Marius Gabriel Omotă.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/