16.1 C
Deva
miercuri, iunie 19, 2024

În comuna Băiţa se va construi o biserică nouă

Edificiul va fi ridicat în satul aparţinător Peştera, actualul lăcaş de cult ortodox, monument istoric, nemaifiind propice pentru slujbele religioase

Aşa cum se ştie, în zonele rurale din judeţul Hunedoara aplecarea oamenilor către viaţa spirituală este ceva mai accentuată decât cea a orăşenilor.

Pe un teren donat de un localnic

Acest lucru se întâmplă şi în comuna hunedoreană Băiţa, situată în Ţara Zarandului. Fiind una dintre cele mai mari comune din judeţ, ca număr de populaţie, dar şi cu o întindre apreciabilă. Băiţa găzduieşte mai multe lăcaşe, de diferite rituri. “Avem, în comună, 14 biserici, de diferite confesiuni, la care se adaugă şi mănăstirea cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului”, situate la intrarea în Băiţa dinspre Deva, lăcaş de cult ce atrage numeroşi vizitatori. De asemenea, tot în Băiţa avem un lăcaş de cult de rit romano – catolic, “biserica cu ceas”, aşa cum este cunoscută de toată lumea, care este unul dintre punctele de atracţie ale comunei, alături de rezervaţia naturală Calcarele Crăciuneştiului. În acest an am sprijinit biserica ortodoxă din Ormindea la restaurarea picturilor şi pe cea de acelaşi rit din Fizeşti la refacerea acoperişului. De asemenea, în comună mai avem trei biserici monument istoric, la Hărţăgani, Trestia şi Peştera, pe care, în decursul anilor, le-am sprijinit, ca, de altfel, toate lăcaşele de cult de pe raza unităţii admininistrativ-teritoriale Băiţa. Noi, administrraţia publică locală din Băiţa, avem o colaborare foarte bună cu preoţii parohi din comună şi, în urma discuţiilor purtate cu dânşii, am stabilitat o ordine a priorităţilor în ceea ce priveşte sprijinirea bisericilor la intervenţii majore. În urma acestei înţelegeri, urmează ca, de anul viitor, în satul Peştera, cea mai mica aşezare din comună, cu circa o sută de locuitori, să începem construirea unei noi biserici ortodoxe. Biserica existentă, una veche, care este şi monument istoric, nu mai prezintă siguranţă în exploatare. O persoană din sat a donat un teren pentru ca pe acesta să se ridice o biserică nouă, care nu va fi una mare, ci una cât să deservească locitorii satului. La ora actuală suntem aproape de finalizare cu proiectul”, a declarant Damian Diniş, primarul comunei Băiţa, în cadrul emisiunii “De prin sate adunate…”, difuzată pe postul de televiziune HUNEDOARA TV.

Damian-Dinis-Primar-Baita-5142

Vin fonduri europene

Aminteam, mai sus, despre unele obiective interesante din comuna Băiţa. Acestea vor fi făcute şi mai cunoscute prin amenajarea, în localitatea de reşedinţă, a unui Centru de Informare Turistică. “Pe măsura 313, am câştigat un proiect, pe fonduri europene, pentru amenajarea unui Centru de Informare Turistică în Băiţa, lângă căminul cultural. Valoarea investiţiei este de circa 88.000 de euro, iar contractul de finanţare va fi semnat chiar în această lună. Termenul de finalizare al lucrărilor este de doi ani, dar cred că le vom termina mai repede decât sfârşitul lui 2016. La mulți ani și sărbători fericite”, a mai spus Damian Diniş, primarul din Băiţa, în cadrul emisiunii mai sus menţionate. Mai trebuie precizat că o bună propaganda comunei Băiţa a făcut-o ansamblul “Ritmuri zărăndene”, care evoluează în satul aparţinător Hărţăgani. Ansamblul a reprezentat, în această toamnă, cu mare succes, România, la un festival international de folclor ce s-a desfăşurat în Muntenegru.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/