Luna viitoare vor veni reprezentanţii unei organizaţii de protejare a patrimoniului de pe Vechiul Continent, Europa Nostra, aceştia urmând a vizita vechea biserică de la Vălişoara
Comuna Balşa, o localitate situată la confluenţa zonei Munţilor Orăştiei cu cea a Ţinutului Zarandului, este una dintre localităţile rurale mici ale judeţului Hunedoara, cu o populaţie de sub 1.000 de locuitori.
Vor fi şi experţi financiari de la BEI
Cu toate acestea, pe raza comunei sunt întâlnite mai multe obiective deosebite, precum nu mai puţin de trei rezervaţii natural, fiind vorba despre Cheile Madei, Cheile Ardeului şi Cheile Glodului, sau Strâmtura, cum mai numesc localnicii ultima zonă menţionată. De asemenea, amatorii de turism pot vizita peştera Dosul Dobârlesei precum şi fortificaţia “Peşterea zidită”, datată din secolul al XVII-lea, dar şi alte obiective datând din vremuri străvechi, cum ar fi aşezarea din epoca bronzului de la Balşa sau situl arheologic de la Ardeu. Dar poate cele mai cunoscute obiective ale comunei Balşa sunt bisericile. “Avem câteva biserici deosebite în comună. Cea din Almaşu Mic de Munte este monument istoric, dar foarte interesante sunt şi lăcaşele de cult ortodox din Buneşti, Poiana, Poieniţa şi Vălişoara-Balşa. Biserica de lemn din Vălişoara –Balşa , construită în 1785 şi care poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, a intrat, luna trecută, în atenţia unei organizaţii de protejare a patrimoniului de pe Vechiul Continent, Europa Nostra. Acest lucru s-a petrecut la Congresul Patrimoniului European de la Viena, pe lista lăcaşelor de cult ce se doresc a fi protejate figurând 13 biserici din judeţul Hunedoara, inclusiv cea din Vălişoara-Balşa. Conform celor discutate la Viena, îi aşteptăm pe specialiştii din domeniu să ne viziteze în luna septembrie a acestui an, alături de experţi financiari ai Institutului Băncii Europene de Investiţii (BEI)pentru găsirea unei soluţii de conservare a acestei biserici. Legat de satul Vălişoara, doresc să mai menţionez că luna trecută a fost sfinţit noul lăcaş de cult de aici, de către un sobor de preoţi format din înalte feţe bisericeşti, la acest capitol al religiei noi primind ajutor de la Consiliul Judeţean Hunedoara”, a declarat Simion Meteşan, primarul comunei Balşa.
Pe fonduri europene, dar şi de la bugetul propriu
În comună se mai derulează şi alte investiţii, cum ar fi construirea unui nou cămin cultural în satul de reşedinţă, din fonduri proprii, preconizat a se finaliza anul viitor, ori modernizări de drumuri şi amenajarea unui Centru de Informare Turistică, toate acestea în Balşa, fiind vorba despre proiecte care beneficiază de finanţare europeană. “Vrem să punem în valoare nu doar bisericile sau produsele tradiţionale, ţuica de Balşa fiind apreciată, ci şi celelalte obiective din comună, unul dintre acestea fiind situl arheologic de la Ardeu, sau “Cetăţuia”, cum îi spunem noi, acest loc fiind mai puţin cunoscut. Aici s-au găsit urme de locuire din cele mai vechi timpuri, începând cu cele aparţinând culturii Coţofeni, din epocile bronzului şi fierului, din perioada Regatului Dac şi până în Evul Mediu. Tot pentru o mai bună punere în valoare a acestui sit am depus un proiect, cu finanţare europeană, în valoare de 50.000 de euro, prin Grupul de Acţiune Locală “Sargeţia”, din care facem şi noi parte, care sperăm să fie aprobat, pentru modernizarea unor drumuri din satul Ardeu“, a mai spus Simion Meteşan, primarul din Balşa.