15.5 C
Deva
joi, octombrie 3, 2024

Un microbuz ar putea preveni abandonul şcolar la Blăjeni

Primarul Horia Flavius Jurca a solicitat IŞJ Hunedoara alocarea unui mijloc de transport pentru elevii din comunăprimar-blajeni

 

Cine aude de comuna Blăjeni se gândeşte, în primul rând, la tulnice, instrument tradiţional, pe care îl folosesc, din vechime, femeile din comună, acest adevărat meşteşug fiind transmis din generaţie în generaţie.

Situaţie dificilă

Cei care cunosc ceva mai bine superba aşezare zărăndeană mai cunosc şi dictonul local, care spune că, pentru a fi un bun blăjenar, trebuie să ai cal alb, cireş în poartă şi să te numeşti Candin. Dar trăim vremurile pe care le trăim, iar locuitorii comunei Blăjeni, indiferent de vârstă, se confruntă cu diferite probleme. La ora actuală, probleme întâmpină chiar şi elevii şi preşcolarii din localitate. „Se ştie că satele comunei noastre sunt aşezări răsfirate, iar distanţele dintre ele sunt destul de mari, astfel că transportul copiilor la unitatea de învăţământ din Blăjeni se face anevoios. Şcoală în comună a mai rămas doar în Blăjeni, după închiderea celorlalte, în urmă cu câţiva ani, când nu eram primar. În momentul de faţă noi asigurăm transportul gratuit pentru elevi şi preşcolari, cu maşinile primăriei, dar nu este cea mai bună soluţie. Am făcut adresă către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara în vederea alocării unui microbuz pentru transportul elevilor şi preşcolarilor din comună, şi sper într-o rezolvare pozitivă a demersului nostru. În comună avem doar grădiniţă şi şcoală primară, cei de ciclul gimnazial frecventând cursurile la Buceş, în general. Din păcate, populaţia comunei este sărăcită, şi există un risc major de abandon şcolar. Consider că, pentru început, un singur microbuz ar fi de mare ajutor, în primul rând copiilor, dar şi întregii comunităţi”, a declarat Horia Flavius Jurca, primarul comunei Blăjeni.

Sprijin material

În vederea prevenirii abandonului şcolar, reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna hunedoreană Blăjeni au pus în apicare o măsură care s-a dovedit a fi eficientă. „Din păcate, aşa cum mai spuneam, starea materială a unor familii din comună nu este una tocmai fericită. Sunt familii cu câştiguri sub minimul pe economia naţională, dar avem li cazuri de persoane fără venituri, pentru care orice cheltuială reprezintă un efort deosebit. În urma analizelor pe care le-am făcut, în Consiliul Local al comunei Blăjeni s-a luat decizia de a acorda burse sociale unor elevi, în condiţiile prevăzute de lege. Astfel, la ora actuală acordăm, ca bursă socială, pentru un număr de 12 elevi care frecventează cursurile şcolii primare din Blăjeni, suma de 80 de lei lunar fiecăruia. Toţi aceşti elevi provin din familii cu câştiguri sub nivelul minim sau chiar având părinţi care nu au niciun fel de venit. Suma nu este foarte mare, dar îi ajută în primul rând, în încercarea lor de a evita abandonul şcolar. Aceşti copii au şi rezultate bune la învăţătură şi ar fi păcat ca ei să nu îşi poată continua studiile din cauza unor lipsuri materiale. Nu avem noi un buget foarte mare, dar sprijinirea copiilor reprezintă o obligaţie pentru aleşi”, a mai spus primarul comunei Blăjeni, Horia Flavius Jurca.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/