10.7 C
Deva
joi, martie 27, 2025

La Hărău se doreşte ca 2014 să fie un an al eficienţei

Ioan Dorin Jibetean, primarul comunei, spune că, în ciuda unui buget redus, se pot realiza investiţii, dar numai cu chibzuinţă la folosirea fondurilor

harau-2

Perioada de criză pe care o traversăm pare a nu se mai termina, iar acest lucru este resimţit de mai toată societatea românească. Printre cele mai afectate de acest aspect sunt bugetele locale, în special cele ale comunelor.

Constrângeri legale

Nici comuna hunedoreană Hărău, situată pe Valea Mureşului, nu face excepţie de la această regulă. În plus, pe lângă bugetul redus ca valoare bănească, mai există şi alte constrângeri legale în ceea ce priveşte împărţirea sa pe capitole. „Practic, conform normelor în vigoare, noi putem aloca, pentru activităţile de funcţionare a serviciilor către populaţie, o cotă de maximum 25%, diferenţa de 75 de procente fiind destinată, aşa cum prevede legea, pentru cheltuieli obligatorii, cum ar fi salariile în învăţământ, burse sociale pentru elevi, asistenţi pentru persoane cu handicap, indemnizaţii pentru cei cu dizabilităţi ori în administraţia publică locală. Astfel, din întregul buget local mai avem la dispoziţie doar un sfert din acesta pentru a rezolva toate problemele stringente ale comunităţii pe perioada unui an de zile. Astfel, din aceste sume rămase noi trebuie să asigurăm banii necesari pentru consumul de energie electrică la iluminatul stradal şi reparaţiile la această instalaţie, pentru cheltuielile cu furnizarea apei potabile în gospodării până la predarea sistemului către operatorul regional autorizat, pentru reabilitări de drumuri, pentru biserici, pentru programe de investiţii şi pentru toate celelalte necesităţi ale comunei. Nu este uşor, dar aceasta este situaţia, căreia trebuie să-i facem faţă şi suntem obligaţi să trecem peste toate obstacolele, pentru binele comunităţii pe care o administrăm”, a declarat Ioan Dorin Jibetean, primarul comunei Hărău.

Realizări multe, cu bani puţini

În condiţiile menţionate mai sus, reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna hunedoreană Hărău îşi doresc ca anul în curs să fie un an al eficienţei maxime. „Dacă ar fi să definesc eficienţa pentru comuna Hărău, într-o exprimare extrem de lapidară, aş spune că aceasta înseamnă „Ce, unde, cât şi când trebuie, pentru orice întreprindem în activitatea noastră cotidiană”. Ştim că traversăm o perioadă dificilă, din toate punctele de vedere, dar nu putem doar să ne lamentăm, pentru că aşa nu se poate rezolva nimic. Cu multă chibzuinţă în alocarea banului public se pot realiza şi lucruri importante pentru comunitate. La noi, de exemplu, în ciuda tuturor constrângerilor financiare, s-au realizat câteva lucrări de la începutul acestui an, pe care mi-l doresc unul de eficienţă maximă. Printre cele mai importante lucrări care s-au executat sunt cele de la reţeaua de alimentare cu apă din comună. S-au făcut 170 de subtraversări de drum judeţean pentru alimentarea cu apă a unor gospodării şi s-au mai realizat şi circa 100 de branşări indivduale, numărul acestora ajungând, în comună, la 930.  Totodată, pentru racordurile de canalizare a fost făcută solicitarea şi au fost înaintate devizele aferente, prin grija noastră şi a Consiliului Judeţean Hunedoara, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, a mai spus Ioan Dorin Jibetean, primarul comunei Hărău.  

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/