În comuna din Ţara Haţegului au continuat, anul trecut investiţiile la reţeaua de alimentare cu apă, dar au fost modernizate şi instituţiile publice din localitate
Chiar dacă România este stat membru al Uniunii Europene de ani buni, una din problemele cu care se mai înfruntă cei din zonele rurale este cea legată de alimentarea cu apă în regim centralizat, lucru greu de conceput în vestul continentului nostru.
Cu fonduri proprii…
Aşa se întâmplă şi în comuna hunedoreană Sarmizegetusa, o localitate plină de vestigii istorice, dar problema alimentării cu apă va fi rezolvată în curând, anul trecut făcndu-se paşi importanţi în acest sens. “Aveam în intenţie, încă din 2008, să realizăm alimentarea cu apă şi introducerea reţelelor de canalizare în comună. Am câştigat un proiect cu finanţare europeană, a cărui finanţare a fost sistată din motive asupra cărora nu mai doresc să revin acum. Din 2012, cu fonduri de la bugetul local, am început, în regie proprie, lucrările la reţeaua de alimentare cu apă în trei sate, respectiv Sarmizegetusa, Breazova şi Hobiţa-Grădişte. La ora actuală pot spune că lucrările sunt finalizate în proporţie de 85 de procente. Practic, tubulatura necesară a fost introduce, pregătirile pentru racordarea individuală sunt gata, în prezent lucrându-se la staţia de potabilizare a apei. Sigur este că, din 2015, aceste sate vor fi alimentate cu apă în regim centralizat. De asemenea, mai avem o certitudine pentru cele trei sate mai sus amintite. Astfel, în perioada 2014-2020, printr-un Masterplan derulat prin Consiliul Judeţean Hunedoara şi societatea specializată pe care o are în subordine instituţia, APAPROD SA, în cele trei sate mai sus menţionate se vor mai face şi alte lucrări la reţeaua de apă, acestea fiind în valoare de 970.000 de euro, în urma implementării acestui proiect urmând a fi introdusă şi canalizarea în localitatea de reşedinţă şi în aşezările aparţinătoare Breazova şi Hobiţa-Grădişte”, a declarant Mihai Cornel Todoni, primarul comunei Sarmizegetusa.
…şi cu finanţări europene
Reprezentanţii administraţiei publice locale din Sarmizegetusa, ca şi mulţi omologi de-ai lor, s-au orientat, în cursul anului trecut, spre accesarea de fonduri europene, aceste resurse financiare fiind de bun augur pentru dezvoltarea comunităţilor din zonele rurale. “Am reuşit, în 2014, să implementăm un proiect cu finanţare comunitară, în valoare de 15.000 de euro, fiind vorba despre introducerea încălzirii centrale la unele instituţii publice care funcţionează pe raza comunei noastre, respectiv Primăria, Poliţia Locală şi Dispensarul Medical Uman, care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi clădire. A fost montată pusă în funcţie o centrală termică, care asigură încălzirea în cele trei instituţii. Această centrală termică este alimentată cu lemne, care reprezintă cel mai ieftin posibil combustibil pentru noi, în acest fel făcându-se şi economii destul de serioase, care, cu siguranţă, se vor vedea în bugetul local, costul pentru plata încălzirii, care se făcea, până acum, tot cu lemne, dar prin alimentarea sobelor cu acestea în fiecare birou, fiind destul de mare”, a mai spus Mihai Cornel Todoni, primarul din Sarmizegetusa.