11.2 C
Deva
luni, iunie 16, 2025

Lucruri mai puţin ştiute despre comuna Peştişu Mic

Chiar dacă nu este situată la „drumul mare”, cum se spune, localitatea oferă surprize plăcute pentru cei care doresc să o viziteze

pestis primar

Comuna Peştişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţăşi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă.

Atracţii turistice

Astfel 3 dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Peştişu Mic fiind Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă. Comuna oferăşi puncte de atracţie pentru turişti. Astfel, în Almaşu Mic se pot vedea ruinele unei biserici din lemn, ridicată la 1634, lăcaşul de cult fiind deosebit de altele construite în Transilvania în acea perioadă prin faptul că avea doar un naos alungit şi o absidă pătrată pentru altar, iar pronaosul lipsea. „Un alt loc de atracţie pentru turişti este şi Valea Roatei, cunoscută mai mult prin concursurile de motociclism care se desfăşoară aici. Din păcate, din cauza lipsei de civilizaţie a unora, am interzis picnicurile în zonă. La fiecare sfârşit de săptămână rămâneau munţi de gunoaie în urma aşa-zişilor turişti. Am făcut o amplă acţiune de ecologizare în zonă, iar aceasta poate fi vizitată de amatorii de drumeţii, într-un mod civilizat, însă. Ar mai fi de văzut, în comuna noastră, Peştera Curatăşi Peştera Spurcată, din Nandru, şi, într-un viitor cât mai apropiat, mănăstirea de pe Valea Roatei, ridicată pe un loc, până nu de mult, plin de bălării, acolo urmând a se construi şi schitul „Sfântul Nectarie”, unul de călugări”, a spus Leorean Casian Voina, primarul comunei Peştişu Mic.

pestis

Raiul apicultorilor

În comuna Peştişu Mic mai găsim o particularitate. Aici, în această localitate hunedoreană, putem întâlni cea mai mare densitate de apicultori din toatăţara. În multe dintre curţi, în special în Josani, pe lângă tradiţionala agricultură de subzistenţăşi creşterea animalelor, de la păsări la cornute, în funcţie de posibilităţile fiecăruia, găsim o mulţime de stupi. Important este şi faptul că toţi crescătorii de albine din comuna Peştişu Mic sunt apicultori cu acte în regulă, fiind membri ai asociaţiilor de profil din judeţşi din ţară. Şi, poate lucrul cel mai important, mierea produsă în stupii de aici este, cu siguranţă, una „bio”, fără adaosuri şi alte „îmbunătăţiri”, aşa cum, din păcate, se mai întâmplă. Iar anul acesta se anunţă unul bun pentru apicultorii, iar amatorii de miere, produs cu numeroase calităţi, nu doar nutritive, ci şi medicinale, nu vor avea ce regreta dacă vor gusta din dulcea minune produsă în Peştişu Mic.

pestis 2

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/