-0.8 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

Luncoiu de Jos, pepiniera unor mari talente

În localitatea zărăndeană se dorește păstrarea tradițiilor și promovarea artiștilor locali

Toate așezările rurale din partea hunedoreană a Țării Zarandului au un farmec aparte. Aici se păstrează tradițiile și întâlnești numeroși rapsozi populari, dar și artiști cu nume consacrate.

luncoi ansambul

Comuna cu vedete

Dintre toate, însă, comuna Luncoiu de Jos iese în evidență cu numărul mare de cântăreți sau artizani care sunt originari de aici, mulți dintre aceștia trăind și în prezent în localitate. În mod firesc, reprezentanții administrației publice locale din comună îi sprijină pe aceștia și, astfel, reușesc să facă o bună propagandă așezării. „Am reușit să relansăm Ansamblul Stejărelul, care, nu cu mult timp în urmă, participa la concursuri internaționale. Încet, dar sigur, acești copii, coordonați de soții Lorinț, încep să se facă din nou remarcați. Avem dansatori foarte buni, dintre aceștia distingându-se Ilinca și Alexandru Poenar, din Podele. În plus, la ansamblu avem acum și cântăreți. O voce deosebită, de care, cu siguranță, se va mai auzi de acum înainte, este a unei fete din Luncoiu de Sus, Teodora Petruț. De asemenea, avem și un tânăr saxofonist de mare talent, Lucian Hențiu, tot din Luncoiu de Sus. De altfel, la capitolul suflători, comuna Luncoiu de Jos stă foarte bine. De la noi sunt originari doi dintre cei mai cunoscuți taragotiști ai țării la ora actuală, Ciprian Poenar și Adrian Benea, care nu-și uită locurile natale. De asemenea, din Luncoiu de Jos este și Lidia Benea – Matei, solistă de muzică populară care nu mai are nevoie de nicio prezentare, și soțul său, Dorel, instrumentist de marcă, cei doi locuind aici. În mod firesc, noi sprijinim activitatea culturală la nivel mai înalt, chiar și pe cea profesionistă, prin acțiunile artiștilor mai sus menționați făcându-ne o bună propagandă. Un sprijin deosebit acordăm și rapsozilor populari din comună. Aceștia activează în domenii variate, cum ar fi împletirea de coșuri de nuiele, pictură pe sticlă, încondeierea ouălor, dogărit, confecționare de costume populare, realizare de machete în mintură sau fierărit, acești meșteri populari fiind cunoscuți în tot județul. Mai mult, noi le acordăm tot sprijinul pentru a participa la evenimente care se desfășoară și în afara județului Hunedoara”, a declarat Călin Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos.

lidia benea matei

Investiții

Pentru buna punere în valoare a vieții culturale, edilii din Luncoiu de Jos realizează și alte investiții. „În comună avem patru cămine culturale. Cele din Luncoiu de Jos și din Luncoiu de Sus au suferit îmbunătățiri majore în ultima perioadă, putând găzdui, în bune condiții, evenimente culturale, chiar dacă mai trebuie investit câte ceva la ele. Pentru celelalte două cămine culturale din comună, de la Podele și de la Stejărel, avem proiecte depuse pentru modernizarea lor. Ne dorim să aducem aceste cămine la standarde moderne, pentru a găzdui evenimente importante în ele, la care vor evolua artiștii originari din comuna noastră, dar și alte nume cunoscute din domeniul folclorului”, a mai spus Călin Dorin Dud, primarul din Luncoiu de Jos.

luncoi primar

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/