Din 15 martie, din cauza lipsei de fonduri, iluminatul public din comună, una dintre cele mai mari din judeţ, va fi întrerupt
Noua formulă de aplicare a bugetului face victime în continuare, indiferent de coloratura politică a primarilor.
Pe butuci
Experimentul pe care îl face Darius Vâlcov şi echipa sa de la Ministerul de Finanţe loveşte şi în colegii săi de partid, primari ai PSD. Un caz concert în acest sens îl întâlnim în comuna hunedoreană Băiţa, unde primar este, de mulţi ani, social – democratul Damian Diniş. „La noi e jale cu noua formulă de calcul a bugetului. Am impresia că ministrul vrea să ne pună pe butuci. Nu am obiceiul să mă plâng, dar la noi situaţia e groasă rău. Să vă şi explic de ce. În 2013 am avut un buget foarte bun, de circa 3 milioane de lei, dar această sumă includea şi redevenţele pe care le încasăm, o dată la cinci ani, de la carierele ce aparţin de fabrica de ciment din zonă. Deşi am notificat acest lucru, nu s-a ţinut seama de acest lucru la noua formulă de calcul a bugetului. Şi, astfel, de la Ministerul de Finanţe ni s-au alocat doar 880.000 de lei, nici măcar 1,5 milioane, aşa cum era prevăzut minimul. În plus, şi pentru a primi aceşti bani, a trebuit să achităm 200.000 de lei, sumă ce reprezintă facturi din perioada noiembrie-decembrie, deşi, conform legii, nu eram puşi în întârziere”, a declarat Damian Diniş, primarul comunei Băiţa.
Rămân fără salarii
Damian Diniş a făcut şi o defalcare a sumei pe care i-a acordat-o colegul său de partid. „Pentru întreg anul, numai cuantumul salariilor este de 620.000 de lei, iar numai plata pentru iluminatul public, tot pe 12 luni, este de 400.000 de lei. Numai cu aceste două componente am depăşit deja bugetul. Utilajele pe care le avem în dotare stau frumos parcate, pentru că nu sunt bani de combustibil, şi multe altele. Din 15 martie vom întrerupe iluminatul public în comună. Mai mult, banii pentru salarii ajung numai până în iunie. Din semestrul al doilea punem lacăt pe primărie în condiţiile actuale”, a mai precizat Damian Diniş. Trebuie menţionat, pentru cine nu ştie, că Băiţa are în componenţă 11 sate, se întinde pe o suprafaţă de peste 110 kilometri pătraţi, iar populaţia comunei este de circa 4.000 de locuitori.
Primarul Diniş a încercat, prin colegii săi de partid mai sus-puşi, să facă ceva pentru remedierea situaţiei, dar fără niciun rezultat. „Am vorbit cu parlamentarii noştri din judeţ să ne ajute cumva, dar văd că acest demers a rămas fără rezultat. Nu ştiu dacă ceea ce am prezentat eu a ajuns la ministrul Vâlcov. Eu ştiu doar că nu avem bani”, a mai afirmat edilul şef din Băiţa. Iar pentru cei din Băiţa, dar nu numai, ci pentru toţi locuitorii comunelor mari, veştile proaste nu se opresc aici. Perioada de probă cu noua formulă bugetară nu se va schimba până în iunie, şi abia după aceea se va face reevaluarea „experimentului”. Şi cum la noi astfel de reevaluări durează până la Sfântu’ Aşteaptă, pe Primăria comunei Băiţa se poate pune lacătul.