Pe raza comunei de pe Valea Mureşului sunt în derulare sau urmează a începe, în curând, câteva investiţii importante
Situată pe Valea Mureşului, cu sate amplasate pe ambele maluri ale râului, comuna Burjuc este printre localităţile rurale hunedorene cu o populaţie mică.
Probleme specifice zonei rurale
Conform recensământului din 2011, în comună trăiesc 873 de oameni în şase sate, acestea fiind Burjuc, localitatea de reşedinţă, şi aşezările aparţinătoare Brădățel, Glodghilești, Petrești, Tătărăști și Tisa. Aşa cum arătam mai sus, cinci dintre sate sunt pe un mal al Mureşului, iar al şaselea, Tisa, pe celălalt, legătura dintre acesta şi centrul de comună făcându-se într-un mod rudimentar, cu brodul. Cu toate acestea, administraţia publică locală din Burjuc nu îi uită pe locuitorii din Tisa, dar nici pe cei din celelalte sate, în comună întâlnindu-se problem specific pentru zona rurală. “În satul Tisa vor începe, în curând, lucrările de modernizare la două uliţe, Cot şi Ţărmure, aşa cum sunt acestea denumite de localnici. Tot în Tisa vor continua lucrările de modernizare a căminului cultural. Astfel, vor fi amenajate oficiul şi grupurile sanitare şi, odată cu terminarea acestor lucrări, se vor finalize investiţiile făcute pentru modernizarea acestui cămin cultural. Tot pentru locuitorii din Tisa, dar şi pentru cei din celelalte sate aparţinătoare, dar, în special, pentru cei din Brădăţel şi Glodghileşti, dorim să mai facem un lucru extreme de important. Astfel, ne-am propus să încheiem un contract cu o firmă de topografie pentru a efectua măsurători la terenurile care trebuie retrocedate, aici fiind vorba de păduri şi păşuni, existând problem la acest capitol în comună, dar mai ales în cele trei sate mai sus menţionate. Şi fiindcă am adus vorba despre Glodghileşti, în acest sat se află în derulare un program de asfaltare pe o lungime de 500 de metri. De asemenea, tot aici, pe drumul comunal 160A va începe, în curând, imediat după Sărbătorile Pascale, construirea unui pod. Pe această cale doresc tuturor un Paşte fericit”, a spus Tiberiu Iacob, primarul comunei Burjuc.
Anul trecut, edilii din Burjuc au reuşit să atragă fonduri europene şi să întocmească proiecte ce pot beneficia de acest gen de finanţări. În plus, există posibilitatea ca, pe viitor, să mai vină, în comună, astfel de fonduri externe. Practic, acestea ar putea veni, în anii ce urmează, pentru salvarea bisericii de lemn cu hramul Pogorârea Sfântului Duh din Tisa. Aceasta este inclusă într-un proiect European, alături de alte biserici vechi din ţară, din care 13 din judeţul Hunedoara, lăcaşul de cult din Tisa fiind inclus în partea a doua a proiectului. Biserica din Tisa este una declarată monument istoric, fiind ridicată în secolul al XVIII-lea. De asemenea, alt lăcaş de cult monument istoric de pe raza comunei Burjuc este biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Brădăţel. Legat de bisericile din Burjuc, mai trebuie spus că se lucrează la refacerea celei din Glodghileşti, care a fost distrusă de un incendiu în urmă cu trei ani.