Cei de la AFIR Timişoara au confirmat acest fapt, avizând actele necesare pentru continuarea fără probleme a lucrărilor
Ţara Haţegului este, după mulţi, cea mai atractivă zonă din punct de vedere turistic din judeţul Hunedoara. Practic, toate localităţile din regiune “ascund” comori turistice, care aşteaptă să fie descoperite sau revăzute, după caz.
Atracţii turistice
O localitate – etalon în acest sens este şi comuna Sântămăria Orlea. “Localitatea noastră are multe obiective turistice şi istorice. Astfel, aş începe cu biserica reformată din centrul de comună, ridicată în secolul al XIII-lea, precum şi castelul Kendeffy, tot din Sântămăria Orlea. Apoi în Săcel găsim castelul Nopcsa, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Despre unul dintre membrii acestei familii se ştie că a avut o intensă activitate de cercetare, acesta descoperind depozite fosilifere de dinozauri pitici, în satul Sânpetru, activitatea arheologică de acolo luând o amploare mai mare după 1970. Aşa cum se ştie, în Sânpetru am inaugurat “Casa dinozaurilor pitici”, în colaborare cu Universitatea din Bucureşti, Geoparcul şi şcoala primară din localitate, care funcţionează şi ca un centru de informare turistică, activitatea de acolo fiind de un real succes” a făcut o scurtă prezentare a localităţii pe care o administrează Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei hunedorene Sântămăria Orlea. Iar această perioadă, sau, mai bine zis, cea care a început de săptămâna trecută, când elevii au intrat în vacanţă, este una propice pentru turism, iar o vizită în comuna Sântămăria Orlea vă va lăsa, cu siguranţă, amintiri de neuitat.
Cămine culturale şi teren de sport
Venirea verii, însă, nu înseamnă o perioadă de vacanţă sau de relaxare pentru reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna Sântămăria Orlea, ci din contră, respectiv multă muncă. “Am fost recent la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR, fosta APDRP, n. red) pentru prezentarea situaţiei la proiectele pe care le avem în derulare, prin Grupul de Acţiune Locală din care facem şi noi parte. Pot să vă spun că totul este în perfectă ordine, lucrările derulându-se conform proiectelor şi graficelor de execuţie. Astfel, cei de la AFIR Timişoara au avizat continuarea lucrărilor la două proiecte de dotare a căminelor culturale. Este vorba despre aşezămintele de cultură din Sântămăria Orlea şi Subcetate, în primul proiect, şi depre cel de la Ciopeia, în cel de-al doilea, acestea aflându-se în stadiul de achiziţie. De asemenea, aceleaşi răspuns pozitiv l-am primit şi în cazul terenului de sport cu gazon sintetic care se amenajează în satul de reşedinţă. Acest proiect, care are, ca şi cele anterioare, finanţare europeană, este într-un stadiu mai avansat de execuţie, începându-se lucrările propriu zise”, a afirmat primarul Dumitru Ioan Oprean.