Aurorităţile publice locale din comuna Râu de Mori au făcut numeroase eforturi pentru schimbarea statutului actualei zone de agrement
Comuna hunedoreană Râu de Mori este una dintre cele mai cunoscute localităţi hunedorene din punct de vedere turistic.
Se pregătesc licitaţiile
Pe raza acestei aşezări, cea mai întinsă din judeţ, sunt mai multe locuri ce merită a fi vizitate. În primul rând sunt obiectivele istorice, cum ar fi Mănăstirea şi Cetatea Colţ, situate pe raza satului Suseni,cunoscute din celebrul roman “Castelul din Carpaţi” al marelui scriitor francez Jules Verne, dar şi altele. De asemenea, comuna Râu de Mori este considerată ca şi poartă de intrare spre Munţii Retezat, iar în localitatea de reşedinţă omonimă a început să funcţioneze, cu bune rezultate, un Centru de Informare Turistică. Totodată, aici funcţionează şi zona de agrement de la Râuşor. „Aşa cum se ştie, noi dorim, de mult timp, ca statutul Râuşorului să se schimbe, adică să crească în rang de la zonă de agrement la staţiune turistică de interes local, pentru început. Pot spune că ne apropiem déjà de împlinirea acestei dorinţe, datorită eforturilor depuse în ultimii ani, dar mai ales în 2014, primind şi ultimele avize. În prezent pentru proiectul “Dezvoltarea infrastructurii în vederea declarării zonei de agrement Râuşor în staţiune turistică de interes local” se organizează procedurile de licitaţie. Despre Râuşor pot să mai spun că, tot anul trecut, am primit, printr-un proiect cu finanţare europeană, suma de 50.000 de euro pentru modernizarea unei căi de acces către viitoarea staţiune”, a declarat Niculiţă Mang, primarul comunei hunedorene Râu de Mori.
Apă potabilă în toate satele
Dar comuna Râu de Mori nu înseamnă doar turism. Aici, în 2014, s-au derulat şi alte proiecte ce vizează dezvoltarea comunei, pe mai multe paliere, de la reţeaua de infrastructură la viaţa spirituală. „Din bugetul propriu, dar şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, am efectuat mai multe lucrări în ce priveşte modernizarea drumurilor şi a reţelelor de apă şi canalizare. La cel din urmă capitol s-a făcut o legătură a sursei de alimentare din Clopotiva cu sursa de la Râuşor, care este inepuizabilă, în felul acesta evitându-se pericolul de secare, cu care ne-am confruntat în anii trecuţi. Astfel de această conexiune beneficiază şi satele Suseni, Râu de Mori, Ostrovel şi Brazi, iar în perioada imediat următoare şi alte două localităţi aparţinătoare, respective Ostrov şi Ostrovu Mic. Apoi avem în plan extindrea reţelei de la Valea Dâljii la Unciuc, lucru care nu este extrem de dificil de realizat. Totodată, în lucrăm la un proiect pentru satul Ohaba-Sibişel, tot pentru alimentarea cu apă. Astfel, putem spune că, în curând, toate satele component ale localităţii noastre vor avea reţea de alimentare curentă cu apă potabilă. În plus, am alocat sume pentru consolidarea unui deal din Valea Dâljii, care crea probleme locuitorilor din acest sat, datorită alunecărilor de teren înregistrate în urma căderilor masive de precipitaţii din vară, investiţie pe care am finalizat-o deja, pentru această investiţie, cât şi pentru cea prezentată mai sus alocând o sumă de 140.000 de lei. Deasemenea, ne preocupă şi viaţa spirituală a locuitorilor, în acest sens noi alocând sume, conform legii, pentru biserici, indiferent de cult. Totodată, în comună a început şi construirea unei noi şcoli”, a mai spus Niculiţă Mang.