Comuna din Ţara Haţegului este localitatea din judeţul Hunedoara cu cea mai mare suprafaţă, fiind a treia pe ţară la acest capitol
Ţara Haţegului nu reprezintă doar obiective turistice, monumente istorice ori produse culinare tradiţionale. Cei care locuiesc în zonă au problemele lor de zi cu zi, ca mai peste tot în ţară.
Se aşteaptă o decizie a instanţelor de judecată
Şi autorităţile publice locale din ţara Haţegului se confruntă cu diverse situaţii delicate, un exemplu concret întâlnindu-l în comuna Râu de Mori. Mare problemă de aici este întinderea foarte mare a comunei, localitatea fiind cea mai mare din judeţ în acest sens şi a treia pe ţară la acest capitol, de aici apărând dispute în ceea ce priveşte stabilirea proprietarilor unor terenuri. „Suprafaţa comunei noastre este una foarte mare, de peste 38.000 de hectare. Pe aceste suprafeţe deţin proprietăţi şi alte localităţi din Ţara Haţegului, dar şi din Alba şi Sibiu, precum şi instituţii şi persoane fizice care nu au domiciliul în Râu de Mori. Din păcate, pe multe dintre aceste terenuri se suprapun diferite acte contradictorii. Un exemplu în acest sens este dat şi de un teren de pe malul drept al Râului Mare, trei petenţi, o instituţie, o primărie şi o persoană fizică, fiecare cu acte emise de diferite autorităţi, se judecă pentru obţinerea acestei proprietăţi. Mai mult, datorită acestor solicitări, am fost nevoiţi şi noi, Primăria comunei Râu de Mori, să devenim parte în acest proces. Consider că este nevoie de o expertiză topografică serioasă în zonă, făcută de profesionişti, deoarece rezolvarea litigiilor de acest gen în instanţă durează extrem de mult. Doar în cazul mai sus prezentat procesul a început de mai bine de doi ani şi, cu excepţia noastră, fiecare parte a depus, la dosar, propria expertiză, toate acestea fiind, bineînţeles, diferite. Partea neplăcută constă în faptul că fiecare petent prezintă acte valabile, care nu sunt perimate, fiind efectuate operaţiuni în acestea chiar şi în perioade relativ recente. Eu sper ca justiţia va putea, prin mijloacele legale pe care le are la dispoziţie, să stabilească cu exactitate dreptul de proprietate. Ne place ori nu, atât timp cât Legea 247 din 2005, privind reformele în domeniile proprietăţii şi justiţiei, în forma sa actualizată, a fost declarată constituţională, aceasta trebuie pusă şi în aplicare”, a declarat Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori.
Multe biserici
Comuna Râu de Mori are în componenţă 11 sate şi are o populaţie destul de mare pentru o localitate din mediul rural, de peste 3.000 de locuitori. Numărul total a bisericilor din comună este de 23, de diferite rituri, fiecare sat având cel puţin un locaş de cult, iar administraţia publică încearcă să le sprijine pe fiecare, în limita prevederilor legale. “Pentru fiecare dintre aceste biserici am acordat sprijin, fie prin alocarea de bani, fie prin ajutor material pentru renovări sau chiar construiri de diferite anexe, la lăcaşele de cult sau la casele parohiale care funcţionează în comună. Ne este destul de greu să facem acest lucru, având şi alte probleme, iar bugetul este tot unul de criză, dar un mare sprijin la acest capitol îl avem din partea Consiliului Judeţean Hunedoara, instituţie căreia îi mulţumim pentru ajutorul acordat”, a mai spus Niculiţă Mang, primarul din Râu de Mori.