13.2 C
Deva
vineri, aprilie 25, 2025

CE VRĂJI AU MAI FĂCUT OAMENII LUI PONTA. Ultimele decizii guvernamentale cu bătaie hunedoreană

Şedinţa de Guvern care a avut loc miercuri a fost doldora de decizii, unele dintre ele având bătaie atât de lungă, încât se aude şi în judeţul Hunedoara.

Tocmai de aceea am considerat de interes să vedem ce mai lucrează Guvernul României în acest final de vară, două dintre hotărârile de ieri dând semne bune, unul pentru drumurile hunedorene şi celălalt cu multă teorie despre cum scăpăm, într-un viitor incert, de contaminarea industrială.

Să facem drumuri de 8 milioane

O hotărâre luată de Guvern ieri vizează repartizarea pe judeţe a sumei de 300 de milioane de lei pentru finanţarea lucrărilor la drumurile judeţene şi comunale. Guvernanţii spun că alocările pe judeţe au fost realizate în funcţie de lungimea drumurilor şi de capacitatea financiară a fiecărui judeţ. Pe de-o parte, judeţele primesc bani după „cât de lung e drumul”, pe de altă parte iau bani mai mulţi cele mai sărăcuţe. Cel puţin aşa arată sursele oficiale.

Din cele 300 de milioane de lei scoase la bătaie la iniţiativa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, judeţul Hunedoara a primit 8,040 milioane de lei.

După publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, repartizarea în judeţe se va face prin hotărâri ale consiliilor judeţene, după consultarea primarilor, în funcţie de lungimea şi starea tehnică a drumurilor.

De precizat că cele 300 de milioane alocate acum au apărut prin majorarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale, pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.

Tot ieri, Guvernul a aprobat Strategia Naţională şi Planul Naţional de Acţiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România, „a căror aplicare are în vedere diminuarea problemelor generate de contaminarea solului şi a apelor subterane, precum şi a riscurilor provocate de acestea pentru sănătatea umană şi pentru mediu”. Documentul constituie punctul de plecare pentru viitoare iniţiative legislative care vor trebui să asigure aplicarea proceselor de remediere durabilă a siturilor contaminate.

Oficial, strategia îşi propune să stabilească liniile de acţiune pentru investigarea terenurilor afectate de poluare şi a zonelor limitrofe, în vederea stabilirii statutului de ”sit contaminat”, precum şi a modului de implementare a acţiunilor corective şi, ulterior, de validare a terenului remediat. Pe termen scurt, până la sfârşitul anului 2015, scopul strategiei este de a trasa principiile gestionării siturilor contaminate; pe termen mediu, până în 2020, strategia îşi propune să rezolve problema siturilor contaminate ce necesită acţiune urgentă, iar pe termen lung, până în 2050, finalizarea acţiunii.

Conform primului inventar realizat la nivelul anilor 2007 – 2008 de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pe teritoriul României au fost identificate 1.393 de situri contaminate/ potenţial contaminate. Interesant pentru judeţul Hunedoara, aceste situri reprezintă zone în care s-au desfăşurat în principal activităţi din industria minieră şi metalurgică, unde procesarea şi depozitarea deşeurilor s-a făcut fără măsuri preventive, iar impactul cel mai mare asupra mediului provine de la iazurile de decantare şi de la haldele de steril, precum şi de la instalaţiile de prelucrare. De asemenea, alte activităţi industriale la scară mare şi la scară mică, precum industria de prelucrare a metalelor, depozitele de deşeuri menajere neconforme, siturile militare, industria de prelucrare a lemnului, centralele electrice pe cărbune ori activităţi de transport, au afectat semnificativ mediul.

Judeţul Hunedoara e în topul siturilor poluate

O mare parte dintre aceste situri sunt complexe industriale privatizate după anul 1990, altele sunt complexe operaţionale aflate în proprietatea statului (hale feroviare, unităţi miniere etc.), dar există şi situri orfane/ abandonate, fără proprietari legali.

Inventarul naţional al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului a fost actualizat în luna noiembrie 2013, iar pe baza datelor obţinute de la autorităţile publice locale s-a constatat un total de 1183 de situri potenţial contaminate, judeţele cu cele mai multe astfel de situri fiind Giurgiu (223), Argeş (111) şi Maramureş (109). Numărul de situri contaminate a înregistrat un total de 210, cele mai afectate judeţe fiind Hunedoara şi Caraş-Severin.

Principiile aflate la baza strategiei includ principiul „poluatorul plăteşte”, care prevede necesitatea cadrului legislativ şi economic conform căruia daunele aferente trebuie suportate de cei care au cauzat poluarea, şi principiul subsidiarităţii, care impune rezolvarea problemelor la nivelul care deţine cele mai multe cunoştinţe despre domeniul în cauză. Programul se desfăşoară în conformitate cu normele Uniunii Europene şi va asigura un tratament egal, astfel încât va fi luată în considerare contribuţia privind poluarea a fiecărui proprietar al sitului contaminat sau potenţial contaminat.

Costurile estimative pentru evaluarea riscurilor şi remedierea celor 1.183 de situri potenţial contaminate se ridică la 7,145 de miliarde de euro, iar în cazul celor 210 situri contaminate, la un total de 1,264 miliarde de euro, fonduri ce vor fi asigurate prin accesarea de fonduri structurale UE, prin finanţare de stat, dar şi prin finanţări externe şi investiţii din sectorul privat.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/