După anunţul majorării salariilor personalului din Sănătate, au ieşit la rampă şi sindicaliştii din Educaţie, o altă categorie bugetară pusă la colţ
Decizia Guvernului Victor Ponta, luată în mare viteză, sub presiune publică şi sabia încremenirii sistemului deasupra capului, de a majora, în doi timpi, salariile personalului din Sănătate a dat curaj şi altor categorii de bugetari aflaţi în situaţie marginală să iasă la rampă şi să ceară salarii decente. Primii care au luat iniţiativa sunt sindicaliştii din domeniul Educaţiei.
Măcar unii să fie mulţumiţi
După cum deja se ştie, prins în vârtejul zgomotos al revendicărilor medicilor şi personalului medical din Sănătate, suflând şi în iaurt, după ce şi-a cam pierdut zâmbetul de atoateştiutor inclusiv în propriul partid (PSD), premierul Victor Ponta a tunat marţi că va fi adoptată, săptămâna viitoare, o ordonanţă de urgenţă privind majorarea cu 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, începând cu data de 1 octombrie 2015. Mai mult, înghesuit şi de reproşurile publice legate de încadrarea medicilor în zona funcţionărească, cu responsabilităţi penale explicite pe partea de „plicuri”, Ponta a spus că face şi un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor, dedicat.
„Putem de la 1 octombrie să aplicăm o creştere de 25 la sută la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical”, a decretat Ponta, vizându-i pe cei 181.000 de beneficiari ai majorării din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor publice locale, dar şi 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate. Brusc, dacă până acum nu erau bani de majorări salariale de asemenea anvergură, de marţi impactul bugetar anual de 1,7 miliarde lei este perfect suportabil.
Şi dascălii sunt bugetari de periferie
Necazul este că decizia privind majorările salariale din Sănătate i-a pus pe jar pe alţi bugetari necăjiţi, primii care au reacţionat fiind cei din Educaţie. Aşa se face că reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) „apreciază ca justă decizia luată de Guvernul României de a majora salariile angajaţilor din sănătate, dar reaminteşte Guvernului că, în Programul de guvernare, mai există un domeniu prioritar – educaţia”.
Sindicaliştii din Educaţie aduc argumente simple şi de actualitate, spunând că,
după majorările substanţiale acordate înalţilor demnitari şi cele anunţate pentru sănătate, se impune ca reprezentanţii Guvernului să regândească, împreună cu sindicatele, calendarul creşterilor salariale stabilit prin Acordul semnat anul trecut, conform căruia salariile ar urma să crească cu 34 la sută până la finalul anului 2017.
Vin protestele
„Acest procent de 34 la sută, faţă de cel de 100 la sută promis a se acorda salariaţilor din sănătate, tot până la finalul anului 2017, ar crea o nedreptate inacceptabilă şi un dezechilibru major între cele două domenii strategice”, spune Simion Hancescu, preşedintele F.S.L.I..
Reprezentanţii sindicaliştilor mai susţin că lucrurile trebuie văzute aşa cum sunt, respectiv ţinând cont că, după majorarea din luna martie, salariul net al unui învăţător debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de 1.825 de lei.
„Dacă Guvernul nu va face efortul de a găsi o soluţie de majorare suplimentară şi pentru salariaţii din învăţământ, cu siguranţă că numeroasele mesaje de revoltă pe care le-am primit se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnă că Executivul trebuie să se aştepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul şcolar să înceapă în cele mai bune condiţii pentru elevi şi dascăli”, mai spune liderul F.S.L.I.
Victor Ponta se spală pe mâini de Educaţie
Premierul, trimiţându-i pe sindicaliştii din Educaţie la plimbare, susţine că, incredibil, singurii bani de majorări care au apărut, ca prin minune, disponibili sunt cei pentru majorarea salariilor personalului din Sănătate: „Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul ăsta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem putem să majorăm pentru medici, aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate”.