Gheorghe Gătăiţanu, timişoreanul care a ordonat furtul tablourilor de valoare din casa Petru Groza din Deva, a fost trimis în judecată şi pentru traficul mai multor piese de patrimoniu, sustrase din siturile Sarmizegetusei Regia.
În cel de-al doilea dosar, judecat la Tribunalul Hunedoara, timişoreanul Gheorghe Gătăiţanu, dealer de obiecte de artă şi antichităţi, este anchetat alături de fostul custode al sitului Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Florin Delinescu, şi Ioan Varga, ambii arestaţi preventiv. Cei trei, împreună cu un alt afacerist, Viorel Hârşan, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de spălare de bani şi de nerespectare a regimului de ocrotire al unor bunuri de patrimoniu.
Potrivit procurorilor, cei patru sunt acuzaţi că între anii 2010 şi 2013 au aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat pentru acoperirea originii infracţionale, mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. Anchetatorii au reuşit să recupereze peste 80 de monede antice din aur şi argint pe care le-au găsit asupra hunedorenilor, în timpul percheziţiilor. Bunurile arheologice urmau să ajungă pe piaţa neagră. Pentru a le „spăla” provenienţa, traficanţii de piese de patrimoniu le scoteau la licitaţii în afara ţării, dar demersurile lor erau fictive, pentru că, de fapt, tot ei sau apropiaţii lor erau cei care le achiziţionau.
Gătăiţanu a fost cel care l-a convins pe îngrijitorul vilei deţinută în Deva de fostul şef de guvern de la 1946, Petru Groza, să fure cinci tablouri semnate de Nicolae Grigorescu şi Nicolae Dărăscu. Infracţiunile au avut loc în anul 2004 – 2005, iar tablourile în valoare de circa 400.000 de euro au fost înlocuite cu falsuri. Gătăiţanu le-a cumpărat de la îngrijitor pe preţuri de câteva sute de lei şi le-a vândut apoi unor colecţionari cu sune de ordinul zecilor de mii de euro. Abia în 2011, urmaşii lui Petru Groza au aflat de furt, iar două dintre piesele de valoare au fost recuperate.