Lansarea Partidului Mișcarea Populară s-a făcut pe valul unor promisiuni de oameni noi, cinstiți și curați, care, potrivit liderului Marian Preda urmau să schimbe percepția românilor asupra politicii și politicienilor. Mai mult, în vară, imediat după lansare partidului, Preda a afirmat că dacă există probleme de integritate, cei care vor să vină în PMP vor fi refuzați
„Cu părere de rău pentru acești oameni, va trebui să-i refuzăm. Dacă nu sunt probleme de integritate, oricine din clasa politică e binevenit. trebuie să strângem rândurile pe dreapta, nu să ne fragmentăm“, declara Marian Preda la scurt timp după ce a anunțat lansarea PMP.
Probabil n-au fost prea mulți care să se înghesuie să intre în Mișcarea Populară din moment ce unul din liderii noii formațiuni, însărcinat cu construirea filialei din Sălaj , este nimeni altul decât Radu Cristescu, fost membru PDL, fost candidat pe listele PNL la alegerile generale și fost șef la Agenția Domeniilor Statului, de unde a fost demis în urmă cu doi ani, pe motiv de protejare a firmelor deținute de familia lui Dan Voiculescu.
Publicația transilvaniareporter.ro anunța pe 1 octombrie 2013 că „Fostul președinte al Agenției Domeniului Statului, sătmăreanul Radu Cristescu, este președintele interimar al Biroului Permanent Județean Sălaj al Partidului Mișcarea Populară.” Planurile lui Cristescu sunt însă mult mai mari, dincolo de construcția unei filiale locale a PMP. Potrivit aceleiași publicații, „Radu Cristescu a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare de anul viitor și că mizează pe un scor «de două cifre: 11 la sut㻓. Astfel, după ce a ratat aproape la mustață un loc eligibil pe listele PNL, la alegerile generale de anul trecut, Cristescu este grăbit să recupereze timpul pierdut și probabil și banii, printr-o candidatură la europarlamentare pe listele PMP. Dacă Cristescu are binecuvântarea PMP pentru această candidatură, liderii partidului nu trebuie să-și pună prea multe întrebări după eșecul previzibil la europarlamentarele din 2014.
Cherchez la femme!
În spatele ascensiunii lui Radu Cristescu la vârful filiale sălăjene a PMP pare să se afle o femeie de succes în afaceri, Lia Stanca, administratorul și acționarul unic al Grupului de Firme Vidalis. Pe lângă statutul de cea mai bogată femeie de afaceri din Ardeal, Lia Stanca mai deține și calitate de coordonator al filialei Sălaj a Fundației Mișcarea Populară, din care a răsărit Partidul Mișcarea Populară. În această calitate , femeia de afaceri l-a susținut pentru funcția de președinte interimar al PMP Sălaj pe vechiul său prieten Radu Cristescu. În decembrie 2011, ancheteonline.ro publica un material despre Radu Cristescu, despre care care ziariștii scriau că „ se afla în relații foarte apropiate cu o puternică femeie din zonă, Lia Stanca, proprietară a mai multor hoteluri și care deține active de zeci de milioane de euro.“ Astăzi, Radu Cristescu este chiar angajatul Liei Stanca, deținând funcția de director al SC Izomat SA Șimleu Silvaniei – societate ce face parte din Grupul de firme Vidalis, după cum scria presa locală, în momentul în care acesta a anunțat că este liderul interimar al PMP Sălaj. Și, ca să nu se creeze prea multe confuzii, Cristescu a anunțat că noul partid va avea sediu la parterul Hotelului Porolissum, care face parte din același grup de firme Vidalis, conform site-ului oficial de prezentare. Potrivit presei locale, noul sediu al PMP , situat în hotelul doamnei Lia Stanca va fi inaugurat, cel mai probabil, în 16 octombrie, în prezența conducerii partidului de la București. Cu această ocazie , probabil Cristescu va repeta clișeele folosite atunci când a anunțat că este președintele interimar al PMP Sălaj: “Mi-am propus să conving să vină alături de noi cât mai mulți oameni de valoare. Mulți dintre ei și-au anunțat deja intenția de a ni se alătura, iar surpriza face ca majoritatea dintre ei să nu fi avut până acum tangență cu politica. Chiar dacă pare deja un clișeu, suntem conștienți că, la nivelul județului, și nu numai, se poate face o altfel de politică. Mai mult, mi-am propus să conving acea majoritate tăcută să vină la vot“.Majoritățile tăcute nu pot fi însă scoase la vot de oameni politici cu un pedigree ca cel al controversatului Radu Cristescu, unul dintre „băieții deștepți“ care s-a strecurat prin mai multe partide, în încercarea de a-și maximiza opțiunile.
În ceea ce o privește pe coordonatoarea Fundației Mișcarea Populară Sălaj , Lia Stanca, aceasta se ocupă singură de toate afacerile grupului Vidalis din 2008, de când a divorțat de fostul său soț, controversatul om politic , Viorel Stanca, ea rămânând în urma partajului cu toate societățile. Viorel Stanca, fost lider al PD-L Sălaj, a avut calitatea de „lucrător al Securității” potrivit unei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Fostul soț al Liei Stanca a declarat că a activat în cadrul Departamentului Securității Statului în cadrul unei structuri care se ocupa de contrainformații economice. Din documentele CNSAS reiese că Stanca se ocupa de supravegherea Radio Europa Liberă, de colectarea de informații despre sălăjenii care plecau la muncă în străinătate și de străinii care veneau în contact cu angajații IOAIFO Zalău.
Cristescu, acuzat că a redus la jumătate redevența pe care trebuia să o plătească GRIVCO
Despre Radu Mihai Cristescu se pot scrie pagini întregi, având în vedere că parcursul său profesional a fost marcat de legături cu oameni politici, cu interlopi și de multe afaceri urât mirositoare. Ziarul Curentul a creionat un portret al lui Radu Cristescu încă din februarie 2012, când personajul menționat mai sus se pregătea să preia funcția de consilier al ministrului Economiei, Lucian Bode. După ce am arătat cine e de fapt Cristescu, ministrul Bode a renunțat la serviciile lui.
Înainte de a rata numirea sa la Ministerul Economiei, Cristescu a fost demis din fruntea ADS de către ministrul Agriculturii Valeriu Tabără, după ce o echipă de inspectori din cadrul Corpului de Control al MADR a întocmit o notă, ajunsă și la DNA, din care rezultă că Radu Mihai Cristescu a fost implicat în operațiuni de favorizare a unor firme în paguba instituției pe care o conducea. Printre firmele invocate în actul de control este și SC Grivco SA, o societate înființată de Voiculescu în 1991 și controlată de el, direct, ca președinte-director general, până în 2002, ulterior fiind plasată fiicelor sale. Potrivit documentelor oficiale, Voiculescu s-a asociat, în 2001, în participațiune, cu Institutul de Cercetare și Ingi nerie Tehnologică pentru Irigații și Drenaje (ICITID), o societate ce deținea un teren de aproximativ 2600 mp în Băneasa-Giurgiu, obligându-se să exploateze, pentru 10 ani, cei aproape 2600 mp în condiții extrem de favorabile. Ulterior, în 2008, ca urmare a unui proces, asocierea a fost anulată, după ce terenul trecuse, pentru aproape un an, din proprietatea ADS în cea a Academiei Române.
În documentul care a atras demiterea lui Radu Cristescu, se prezintă modul în care a decurs afacerea Grivco de la Băneasa-Giurgiu, precum și dubla măsură în calculul redevenței cu care a operat șeful ADS. Mai întâi, în 2009, ADS a ofertat spre concesionare suprafața de teren de 2751,01 ha, cu destinație agricolă, ce s-a aflat în administrarea ICITID Băneasa, stabilind o redevență minimă de 972 kg grâu/ha/an. Pentru că n-au existat ofertanți, terenul n-a putut fi concesionat. Pe 22 decembrie 2009 însă, ADS a convocat SC Grivco SA „pentru realizarea unei concilieri directe, pe baza faptului că SC Grivco SA a exploatat abuziv, pe perioada 12.05.2008-14.05.2009 suprafața de 2499,03 ha teren arabil ce s-a aflat în administrarea ICITID Baneasa, fapt pentru care datorează suma de 1.229.282,31 lei, reprezentând prețul exploatării fără a deține titlu valabil. Acest calcul este făcut plecând de la o redevență minimă/ha de 998 kg grâu“ – se afirmă în nota de control. Cum procedura de conciliere cu firma familiei Voiculescu a eșuat, ADS s-a adresat instanței de judecată (Tribunalul București) „cu acțiune de îmbogățire fără justă cauză, împotriva SC Grivco SA solicitând acesteia să dispună obligarea pârâtei la plata sumei de 1.229.282,31 lei plus penalități“. Firma patronată spiritual de Felix a contestat suma pretinsă de ADS, dar și acțiunea în sine, motivând că au avut încheiate contracte cu Academia Română. În întâmpinarea făcută atunci, Grivco nu a invocat însă faptul că ar deține vreun document din care să rezulte că redevența cerută de ADS ar fi prea mare. Aceasta se întâmpla pe 8 octombrie 2010. Numai că, în urma controlului, s-a descoperit faptul că Grivco se afla de mai multe luni în posesia unui document oficial din care rezulta că redevența pe un teren de tipul celui aflat în litigiu era de 530 kg grâu/ha/an. Studiul OSPA care a dus la acest rezultat a fost întocmit în mai 2010, de către Institutul Național de Cercetare ñ Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, pentru un teren cu suprafața de 2387,07 ha în cadrul comunelor Băneasa și Gostinu, județul Giurgiu. De ce n-a depus Grivco acest studiu, ca probă, în instanță? Inspectorii MADR suspectează faptul că studiul amintit este fals.
De asemenea, studiul favorabil Grivco nu fusese depus la instanță nici la termenul din 19 noiembrie 2010, dar nici mai târziu. Mai mult, pe 2 februarie 2011, același nivel al redevenței, de 988 kg grâu/ha/an era recunoscut de cel care avea să devină șef al ADS o lună mai târziu. În mod suspect însă, începând din 15 martie 2011, ADS-ul ia act de studiul OSPA comandat de Grivco (cel cu redevența de 530 kg grâu/ha/an) și, pe 29.04.2011, publică un anunț de privind concesionarea prin licitație publică cu strigare a suprafeței de teren de 2588,65 ha teren agricol și 160,4 ha teren agricol ce s-a aflat în administrarea ICITID Băneasa, cu termen de cumpărare a caietelor de sarcini data de 27.05.2011 și termen de depunere a documentelor data de 06.06.2011, redevența minimă stabilită fiind de 530 kg grâu/ha/an. Caietul de sarcini al concesiunii preia clasele de calitate așa cum au fost ele prezentate la studiul OSPA menționat și stabilește o redevență minimă pe ha de 530 kg grâu, fiind semnată de actuala conducere a ADS și aprobat de președintele actual, dl. Radu Mihai Cristescu“.
Ulterior, pe 10 iunie 2011, licitația de concesionare a fost suspendată de ADS pe motiv că ICITID Băneasa urmează a fi privatizată, iar terenul va fi concesionat după privatizare, deși ar putea trece ani buni până la privatizarea invocată, timp în care „terenul statului trebuie exploatat legal și trebuie încasată redevența“.
Așadar, concluzionează inspectorii MADR, „în baza unui studiu OSPA efectuat asupra unor terenuri aparținând statului român, pe care persoana juridică interesată nu îl folosește în apărarea sa (SC Grivco SA), Agenția Domeniilor Statului reduce nivelul redevenței când scoate la concesionare terenul, dar nu reduce nivelul pretențiilor când solicită contravaloarea exploatării abuzive a terenului“. Această afacere l-a determinat pe ministrul Valeriu Tabără să-l îndepărteze pe Cristescu din fruntea ADS.
Legături cu lumea interlopă
Despre Radu Mihai Cristescu s-a scris că are legături extrem de suspecte cu lumea interlopă, numele său figurând atât în numeroase materiale de presă dar și într-un rechizitoriu mai vechi al PNA, referitor la fostul primar din Satu Mare, Horia Anderco, trimis în judecată în 2003, pentru luare de mită . Fostul primar a declarat atunci că dosarul penal i-a fost deschis după ce a refuzat să-i concesioneze unui apropiat de-al lui Radu Cristescu, parcările din Satu Mare. Același Cristescu era suspectat de procurorii PNA că profitând de relațiile sale de rudenie cu Adriana Cristes cu (sora lui), care era procuror DIICOT, intermedia unele afaceri dubioase.
Astfel, în rechizitoriul PNA din dosarul lui Anderco, procurorul Ioana Tene afirma că unul dintre interlopii din Satu Mare, inculpatul Dumitru Pop, arestat in 2003 pentru trafic de influență, era nașul lui Radu Mihai Cristescu, “fratele procuroarei Adriana Cristescu“ și profitând de relația sa cu frații Cristescu, l-a șantajat pe un anume Alexandru Iuonas, acționar la firma de salubritate Florisal SA Satu Mare, pe care l-a amenințat că dacă nu-i vinde acțiunile firmei, la un preț mic, “îl va băga în lanțuri“. Mai mult, el i-a promis acestuia că dacă va face ce trebuie, va interveni la procuroarea Cristescu, cea care instrumenta dosarul său și al lui Horia Anderco, să-l scoată din „belea“. „Inculpatul Pop Dumitru a afirmat ca pe un lucru deja stabilit că acțiunile vor fi cumpărate sub preț, în realitate pentru sine, dar formal pe numele inculpatului Tatar Vasile, urmând ca o parte din acestea să fie transferate numitului Cristescu Radu, fratele procuroarei Cristescu Adriana“, a consemnat procurorul, atunci. Mai mult, „Iuonas Alexandru precizează în declarația sa că avea cunoștință despre relațiile lui Dumitru Pop cu procurorul anchetator, pentru că în perioada respectivă, în comunitatea din Satu Mare era cunoscută împrejurarea că Dumitru Pop îl cununase pe Cristescu Radu, fratele procurorului Cristescu Adriana“.
Ulterior, numele lui Cristescu a apărut într-un mare scandal din Iași, legat de arestarea prefectului Radu Prisăcaru și a altor trei persoane, pentru corupție. Cei patru fuseseră arestați pentru luare de mită și complicitate la luare de mită. Prefectul Radu Prisăcaru și șeful ADS Iași, Flavius Ioniță, au condiționat retrocedarea unui teren de 16 hectare la marginea Iașului, de cedarea cu titlu gratuit a unui teren de trei hectare pe care intenționau să-l folosească în interes personal. Intermediarii celor doi erau avocatul Toni Baltag și Cristian Maftei, un partener de afaceri al lui Radu Cristescu. Cristian Maftei și Radu Cristescu erau atunci parteneri în firma B Security SRL, astăzi lichidată, alături de Rodica Dănăilă, fiica unui inspector din Corpul de Control al Ministrului Administrației și Internelor, Eugen Dănăilă, care avea să fie pensionat rapid în urma acelui scandal. Același Cristian Maftei, partenerul lui Cristescu, fusese condamnat definitiv, în 2004, la un an de închisoare pentru înșelăciune de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Acesta este omul politic nou, integru, pe care Partidul Mișcarea Populară îl propune românilor, la alegerile europarlamentare de anul viitor. Cu asemenea oameni în propria structură de partid, PMP nu mai are nevoie de niciun dușman politic. Se scufundă singur.
SURSA: curentul.ro