32.8 C
Deva
luni, iulie 15, 2024

UPDATE Protest. Minerii blocaţi în subteran au ieşit la suprafaţă pentru negocieri

Schimbul doi de la Mina Lonea, adica 21 de persoane, s-a autoblocat în subteran

main mic drOamenii sunt nemulţumiţi de faptul că sunt obligaţi să stea patru zile acasă.
Directorul Societăţii Naţionale a Huilei, de care aparţine mina Lonea, spune că joi dimineaţă s-a comunicat că toţi angajaţii de la minele viabile vor sta acasă în concediu  în perioada 24 – 28 iunie. „Comanda pentru luna iunie este de 80.000 de tone, producţie pe care noi putem să o dăm în 15 zile. În mod normal dădeam 120.000 de tone de huilă. Economia pe care o facem în acest fel este de 25 – 30 de miliarde de lei”, a explicat Nicolae Drăgoi, directorul SNH motivele pentru care se stă acasă.

La mina au ajuns joi seara cei din conducerea unitatii miniere, dar si directorul general al Societatii Nationale a Huilei din Petrosani, Nicolae Dragoi, care a incercat sa ii convinga pe mineri sa renunte la protest.

Minerii blocaţi în subteran au ieşit la suprafaţă unde urmează să negocieze cu reprezentanţii administraţiei. „Toată lumea a ieşit din mină. Motivul protestului a fost o propunere a administraţiei ed a reămâne fiecare miner câte patru zile de concediu, începând cu data de 25. Am fost în subteran, am discutat cu minerii şi s-a luat hotărârea să ieşim la suprafaţă, să discutăm cu domnul director general.  Oamenii tebuiau să iasă la 6 şi au ieşit la 7 şi jumătate, au stat (n.r. în plus) în jur de o oră, o oră şi jumătate. Eu sper că se va ajunge la o înţelegere. La salariul nu se pierde nimic. Minerul va sta acasă patru zile de concediu, va lua echivalentul celor patru zile de concendiu de concediu. Măsura se va aplica pentru toate exploatările din cadrul SNH; dacă se va lua această hotărâre”, a declarat Gabriel Petrescu, inginer şef Securitate în cadrul SNH.

De asemenea, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita a confirmat, în Valea Jiului,  faptul ca minerii ar putea sa lucreze mai putin, dar sa obtina profit. „Minerii ar putea de acum incolo sa lucreze si mai putin. Trebuie sa obtina profit, ca siasa sunt pe pierdere. Daca nu isi diminueaza pierderile, statul nu le va mai da nimic. Ca stau una, doua, sau trei zile, e firesc si ei trebuie sa discute toate aceste probleme cu managerii lor. Este posibil chiar sa li se diminueze si din drepturi”, a spus ministrul Constantin Nita.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/