Hunedoreanul Gheorghe Nica a fost depistat bolnav de cancer în formă avansată şi avea nevoie urgentă de un medicament pe care comisia de experţi de la Casa Naţională de Sănătate i l-a aprobat după patru luni, timp în care omul ar fi murit fără tratament. Un caz similar a existat în Bihor cu câţiva ani în urmă. România a fost condamnată la CEDO pentru că a încălcat dreptul bolnavului la viaţă. Din păcate, omului i s-a făcut dreptate postum
„Timp de 22 de ani am lucrat fără să fi avut o zi de concediu medical. Când m-am îmbolnăvit de cancer, oamenii ăştia şi-au bătut joc de mine. Am avut zile de la Dumnezeu şi ajutor cu bani de la copii. Dacă mă lăsam în voia celor de la Casa de Sănătate, acum eram mort”, ne spune Gheorghe Nica, un devean. Calvarul lui a început anul trecut, la foarte scurt timp după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a sancţionat statul român pentru că a refuzat să deconteze tratamentul unui bolnav de cancer.
Copiii i-au salvat viaţa
În vara anului 2012, Gheorghe Nica a fost operat la rinichiul stâng. Câteva luni mai târziu, la data de 28 noiembrie, medicii au descoperit că pacientul are cancer cu metastază pulmonară în stadiul IV (ultima fază). În data de 5 decembrie bolnavul a depus un dosar la Casa Judeţeană de Asigurări pentru Sănătate Hunedoara pentru a obţine medicamentul de care avea nevoie să supravieţuiască. „Mi-a spus doctorul de la Clinica din Cluj că mă curăţ dacă nu încep să iau imediat tratamentul”, spune Nica. Timp de patru luni, bolnavul a bătut drumurile spre Casă în zadar: nicio veste. Primul răspuns a venit abia la data de 22 martie 2013. Experţii Casei l-au înştiinţat că poate să ia medicamentul începând cu luna aprilie. „Noi bolnavii de cancer am ajuns să ne cunoaştem între noi. În situaţia mea a mai fost un bolnav din Viile Noi. Nu a mai apucat avizul favorabil al comisiei. S-a prăpădit. Eu am scăpat fiindcă am cinci copii care au făcut cum au putut şi mi-au luat medicamentul. Au cheltuit 58.320 lei până să vină răspunsul de la Casa de Sănătate. Datorită lor sunt încă în viaţă”, mai spune bărbatul.
Casa de Sănătate nu-i acasă. E dusă rău…
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS), dr. Doru Bădescu, spune că Gheorghe Nica nu poate recupera cheltuiala (aproape şase sute de milioane de lei vechi) pentru că „iniţierea şi continuarea tratamentului nu s-a făcut cu aprobarea comisiei de experţi a CNAS”. Totuşi, nu e vina bolnavului, pentru că el şi-a depus actele la timp. Şeful CNAS, doctorul Bădescu explică procedura: „dosarul pacientului s-a aflat în perioada decembrie 2012 – februarie 2013 pe lista de aşteptare a Comisiei de experţi pentru derularea programului naţional de oncologie”. Şi astfel se închide un cerc vicios, sinistru, care îngroapă bolnavii cu cancer de vii. „E odios! Şi felul în care merg lucrurile aduce a sistem de exterminare. Noi, Liga Dreptăţii Împotriva Corupţiei şi Abuzurilor din România, mergem în instanţă pentru dreptatea acestui om şi a multora aflaţi în situaţia lui”, ne-a declarat Romulus Tot, preşedintele Ligii. Într-adevăr aceasta e singura cale, însă oameni vor continua să moară şi „cu dreptatea în mână” pentru că sistemul a ajuns peste lege.
[box border=”full”]
Caz similar la CEDO
Ştefan Panaitescu a aflat ca are cancer în aprilie 2005. A fost operat la spitalul din Oradea unde i s-a recomandat un tratament cu Avastin şi Roferon. Iniţial şi-a cumpărat singur medicamentele. Când n-a mai avut bani a cerut ajutorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, dar a fost refuzat. În acest timp, starea de sănătate a bărbatului în vârstă de 62 de ani s-a agravat. A apelat la instanţele judecătoreşti şi i s-a dat dreptate. Inutil. N-a primit nici un leu de la Casă. Nu s-a lăsat şi s-a plâns la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. N-a mai apucat finalul procesului. În 2012 CEDO a dat câştig de cauză urmaşilor lui care vor primi 20.000 de euro. (sursa PRO TV)
[/box]