Inventatorul şi inginerul român Corneliu Birtok-Băneasă a câştigat medalia de aur şi premiul delegaţiei din Hong Kong la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. El a realizat un dispozitiv de transfer al aerului care reduce consumul de carburant cu peste 5% la autobuze şi camioane.
Corneliu Birtok-Băneasă a intrat şi în atenţia Asociaţiei Române pentru Transport Rutier Internaţional, potrivit Agerpres. Corneliu Birtok Băneasă a inventat „dispozitivul dinamic de transfer al aerului”, o piesă complexă destinată reducerii consumului de carburnat la camioane.
„Jurizarea la Geneva, ca în fiecare an, este riguroasă. Am avut patru membri ai juriului internaţional care mi au adresat întrebări legate de invenţia DDAT (dynamic device for air transfer). Juriul International Geneva este format din specialişti, în general profesori doctori, în cazul meu sunt specialişti în domeniul industriei auto”, a spus Corneliu Birtok Băneasă pentru ZHD.ro.
„Este o invenţie destinată camioanelor. Am perfecţionat-o şi primele teste le-am realizat în laboratorul de mecanică al Facultăţii de Inginerie din Hunedoara. Prototipul l-am testat pe camioanele unei firme din Deva, rezultatele practice arătând o creştere a puterii motorului cu până la patru la sută, iar economia reală de combustibil a fost de până la şapte la sută”, a spus Corneliu Birtok-Băneasă.
Potrivit inventatorului, dispozitivul funcţionează pe baza efectului de captare din afara compartimentului motor.
„Prin aplicarea invenţiei se obţin următoarele avantaje: fluxul de aer transferat către filtru are o curgere laminară concentrată, temperatura scăzută a aerului asigură o bună răcire internă a motorului cu ardere internă şi crează un uşor efect de supraalimentare, care creşte proporţional cu viteza deplasării autovehiculului. Arderile de carburant sunt complete, iar emisiile poluante scad, consumul de combustibil scade”, spune Corneliu.