Subprefectul judeţului Hunedoara, Ioan Gabriel Samoilescu, şi-a dat demisia din funcţie, după un an de la numire, fără să se fi remarcat cu nimic în afară de faptul că a fost împins în faţă în cazul poluării cu deşeuri periculoase pe bază de plumb de la Hunedoara şi nu a reuşit să rezolve problema
Potrivit unui comunicat emis de Instituţia Prefectului Hunedoara, subprefectul Ioan Gabriel Samoilescu şi-a prezentat demisia începând cu data de 1 mai 2015, invocând motive personale. „În momentul de faţă, până la adoptarea hotărârii de guvern privind eliberarea din funcţie, domnul Ioan Gabriel Samoilescu exercită în continuare atribuţiile şi competenţele conferite de lege subprefectului”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Hunedoara.
Un an de domnie
Ioan Gabriel Samoilescu a fost instalat în funcţia de subprefect al judeţului Hunedoara în luna mai 2014. Este de profesie medic şi a făcut parte din organizaţia judeţeană a PSD Hunedoara, înainte de a fi numit pe post.
Liderii PSD au făcut manevre abile şi încurcate pentru a-l instala pe Samoilescu subprefect. Pentru că nu provenea din rândul funcţionarilor publici, medicul pensionar Ioan Gabriel Samoilescu a fost ţinut „să-şi facă mâna” pe un post plătit în administraţia publică locală, la Primăria Hunedoara, urmând ca el să fie şcolit pentru a fi introdus în corpul înalţilor funcţionari publici. Investiţia guvernului în tânărul pensionar s-a dovedit păguboasă pentru că, iată, la un an de la numire Samoilescu a demisionat.
„Prorocirile” predecesorului său s-au împlinit
Fostul subprefect Vasilică Potecă i-a oferit lui Ioan Gabriel Samoilescu câteva sfaturi, atunci când i-a predat postul. Umorul şi sinceritatea lui Potecă a enervat auditoriul PSD, care l-au acuzat că duce în derizoriu un moment solemn şi grav, cum este investitura în funcţia de prefect. Recitind cele spuse atunci, suntem tentaţi să-i dăm dreptate lui Potecă. „Dacă citiţi legea funcţionarului public, acolo spune de stabilitate. Vreau să vă spun că nu o să beneficiaţi de nicio stabilitate. De asemenea, se spune că o să vi se aloce resurse. Nu o să vi se aloce. USL a venit şi a zis: de mâine vom face o nouă Constituţie, vom face o regionalizare. Nu s-a întâmplat. Apoi: Vom face o reformă a administraţiei. Nici asta nu s-a întâmplat. Toate rămân în sarcina dumneavoastră. Eu am scăpat. Să nu vă bucuraţi prea tare nici pentru responsabilităţi, că, dacă vă uitaţi în carte, prefectul are 25 de pagini şi subprefectul de doar jumătate de pagină”, a spus Vasilică Potecă la instalarea lui Ioan Gabriel Samoilescu în funcţia de subprefect.
Politica poate murdări orice
Pe parcursul celor 12 luni de prezenţă în fruntea Prefecturii, Samoilescu a stat într-un anonimat aproape perfect. Subprefectul a fost împins în faţă o singură dată în afacerea cu deşeuri periculoase pe bază de plumb, o poveste în care este implicat fiul prefectului de Dâmboviţa, pesedistul Ioan Marinescu. Liderii PSD de la nivel judeţean şi central au avut tot interesul să nu se afle cine stă în spatele afacerii, iar subprefectul Samoilescu a făcut tot ce a putut, ajutat fiind şi de două comisii ministeriale trimise în Hunedoara să îngroape scandalul. Din păcate cam atât va rămâne în urma subprefectului demisionar, altminteri un medic apreciat şi o personalitate cu reputaţia nepătată, despre care nu s-au spus vorbe clătinate înainte de a fi dregător cu firman politic.