32.6 C
Deva
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Apariție inedită pe dealul Cetății Devei: un pui de viperă cu corn primea căldura soarelui, pe o stâncă

Viperele au fost întâlnite adesea de turiști, pe Dealul Cetății Devei iar autoritățile din Deva au montat indicatoare prin care oaspeții fortăreței medievale sunt atenționați de prezența acestora.


Un pui de viperă a fost întâlnit și fotografiat, de Florina Crișan, în locul numit „La sfinți”, o stâncă accesibilă, numită în trecut „Calvaria”, și străjuită de peste un secol de trei statuete ale unor sfinţi catolici. Statuetele nu au rezistat trecerii timpului, iar ultima dintre ele a fost doborâtă înainte de 1989. O cruce de lemn a fost înălțată și ea, în același loc, însă s-a prăbușit și ea. Acum, locul este vegheat de micile sălbăticiuni.

„La sfinți locul special cu cele trei platforme pentru statui – are paznic. Junior deocamdată. Se sorea pe un colț al stâncii pe care stăteam. Pui de viperă cu corn, Vipera ammodytes. Toți cei care urcați pe cetate, vă rog, fiți atenți unde călcați și pe ce puneți mâna. Puii sunt destul de greu de observat”, scrie Florina Crișan, autoarea fotografiilor, pe pagina sa de Facebook. Ea a relaltat că șarpele nu a avut nici cea mai mică intenție de a deveni agresiv.
Recent, Direcția de Sănătate Publică Hunedoara a transmis o atenționare cu privire la pericolul reprezentat de vipere în această perioadă, în care temperaturile sunt în creștere.

Viperele se află în plin sezon de împerechere și pot deveni mai agresive, susțin reprezentanții DSP Hunedoara. În caz de muşcătură, oamenii trebuie să sune imediat la 112 pentru a putea fi preluaţi cât mai repede de un echipaj de prim-ajutor. Unii specialiști susțin însă că, neprovocate, la fel ca și alți șerpi veninoși, viperele nu atacă omul.
Vipera cu corn (Vipera ammodytes) este o specie strict protejată la nivel național și internațional.

Foto: Florina Crișan / Facebook

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente