Cercetarea evenimentului de la Mina Lonea, unde duminică s-au prăbuşit 8 silozuri de steril, este de durată. Inspectorii de muncă de la Petroşani nu exclud nicio ipoteză în cercetarea pe care o fac la faţa locului.
Inspectorii de muncă de la Petroşani au demarat cercetările de specialitate în privinţa incidentului de la Mina Lonea, unde s-au prăbuşit 8 silozuri de steril. O anchetă minuţioasă, care trebuie să cuprindă absolut toate aspectele care ar fi putut conduce la producerea evenimentului. “Trebuie să vedem proiectul, să vedem dacă a fost respectat, dacă s-au făcut modificări de-a lungul timpului sau dacă a cedat din cauza utilizării îndelungate, pentru că are o vechime de vreo 60 de ani”, a explicat Ileana Bodea, şeful SSM Petroşani din cadrul ITM Hunedoara. Aceasta spune că, în anii 2000 a fost făcută şi oexpertiză tehnică a clădirilor, care trebuie, de asemenea, analizată, însă va fi audiat şi personalul care deservea slozurile respective pentru a se stabili dacă s-au observat modificări în ceea ce priveşte pilonii de susţinere. De precizat că, spre deosebire de silozurile de cărbune, cele de steril sunt mai solicitate, datorită greutăţii materialului depozitat aici.
Reamintim că duminică dimineaţa 8 silozuri de steril care aparţin Exploatării Miniere Lonea s-au prăbuşit, fără însă să existe victime umane şi nici Puţul cu Schip nu a fost afectat. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara spun că, în urma procedurii de demolare a silozurilor respective vor fi recuperate toate echipamentele şi utilajele existente şi s-a stabilit un perimetru de siguranţă, aşa încât să fie evitat orice accident.
De precizat că incidentul ar fi putut avea urmări grave şi nu este singura unitate minieră unde condiţiile improprii de muncă de la suprafaţă pot cauza accidente. Anul trecut, tocmai datorită deficienţelor constatate la suprafaţă, ITM a aplicat sancţiuni de câte 3.000 de lei pentru două exploatări miniere din Valea Jiului, respectiv Uricani şi Petrila.