Reamintim faptul că săptămâna trecută, după aproape trei ani de insistenţe ale doamnei Maria Dâmbean, mama Loredanei, Tribunalul Hunedoara a decis redeschiderea dosarului şi cercetarea „in rem” a împrejurărilor în care s-a stins din viaţă tânăra juristă.
Pe data de 12 septembrie 2011, viaţa Loredanei Dâmbean, o tânără juristă în vârstă de doar 23 de ani din Deva, se sfârşea brusc la Spitalul Judeţean Hunedoara. În dimineaţa acelei zile negre, fata a reclamat o senzaţie de rău. A fost chemată salvarea. Medicul de pe ambulanţă a constatat că pacienta are o criză de spasmofilie. I-a aplicat tratamentul standard. Calciu intravenos şi un diazepam pentru liniştire. După tratament, fata s-a simţit mai bine. După aproximativ o oră, i s-a făcut din nou rău. Logodnicul şi fratele, care se aflau cu ea în casă, nu au mai sunat la salvare. Au luat-o în braţe şi au dus-o ei la spital, ca să nu mai piardă timpul. La spital, Loredana a fost preluată de personalul de serviciu. A fost dusă în camera de gardă, de unde după nici 20 de minute a fost scoasă lată pe targă, intubată şi dusă direct la reanimare. După 20 de minute, fratele şi logodnicul, care rămăseseră pe holul spitalului, au fost anunţaţi că Loredana a murit şi să vină să-i recupereze bijuteriile. Autopsia a transformat această tragedie într-un caz de cercetat de către procurorii criminalişti. Loredana a murit violent, din cauza unor leziuni grave la creier. În plus, avea gâtul rupt şi o umflătură pe obrazul şi pometul stâng, semn că fusese lovită sau se lovise. Parchetul însă, fără să stabilească exact în ce împrejurări a căpătat Loredana rănile care au omorât-o, a clasat dosarul. Săptămâna trecută, după aproape trei ani de insistenţe ale doamnei Maria Dâmbean, mama Loredanei, Tribunalul Hunedoara a decis redeschiderea dosarului şi cercetarea „in rem” a împrejurărilor în care s-a stins din viaţă tânăra juristă.
Ipotezele de lucru pentru a afla criminalul
Cercetările autorităţilor s-au concentrat mai ales pe spital. Dar după audierea aproape formală a celor care au fost de faţă, medici şi asistente, toţi, în bloc, au fost scoşi din cauză. Ciudat este că nu a fost audiat nici un fel de pacient sau aparţinător, deşi evenimentele s-au petrecut în jurul orelor 9 dimineaţa şi este greu de crezut că la acea oră nu mai era nimeni în spital în afara personalului interogat. A mai fost audiat şi meedicul de pe salvare, precum şi cei doi, fratele şi logodnicul, care au dus-o la spital. Apoi, dosarul a fost pus la sertar, în ciuda precizărilor buletinului medico-legal.
Vă propunem să construim împreună în continuare ipotezele de lucru. Pistele pe care ar trebui să meargă procurorii.
Prima ipoteză: Loredana a fost asasinată cu premeditare.
Ipoteza este destul de şubredă, având în vedere că pentru a exista o crimă cu premeditare, aceasta trebuie să aibă un mobil. Există acest mobil? În aparenţă, nu. Loredana nu avea duşmani. Era şi prea tânără ca să-şi facă inamici atât de înverşunaţi încât să pună la cale asasinarea ei. Spun în aparenţă pentru că, la o cercetare mai atentă, există totuşi un mobil. Şi încă unul foarte serios. Tatăl Loredanei a murit într-un accident de circulaţie în 1999. Se afla la volanul unei dube cu care transporta pasageri. S-a tamponat cu un tir, care pur şi simplu l-a strivit. Din fericire, ceilalţi pasageri au scăpat cu răni minore. Gheorghe Dâmbean, tatăl Loredanei, a fost găsit vinovat de producerea accidentului. Expertul-parte însă, a stabilit că omul nu avea nici o vină, ci TIR-ul, înmatriculat în Franţa şi condus de un şofer bulgar a intrat cu viteză în curba de la Turdaş, remorca a derapat şi coada ei a lovit microbuzul, omorându-l pe şofer. Loredana, care după moartea tatălui s-a îmbonăvit şi făcea aceste crize de cădere de calciu, imediat după ce a absolvit dreptul, a început să facă investigaţii asupra adevăratelor împrejurări în care a murit tatăl ei. Cu atât mai mult puteau deveni periculoase aceste cercetări ale fetei, cu cât tenacitatea mamei Loredanei de a afla adevărul despre accident dăduseră rezultate. CEDO condamnase statul român la plata de despăgubiri către familia Dâmbean. Despăgubiri substanţiale.
Aşa că putea exista cineva care să profite de acest moment nd fata era complet lipsită de apărare.
De aceea trebuie stabilit pe minute ce s-a întâmplat de când Loredana a fost adusă la spital. Pentru că la prima vedere, ea nu s-a aflat singură nici o clipă. Dar numai la prima vedere.
În plus, un contra-argument forte este că fata era lovită puternic la cap. Ori dacă ar fi lovit-o cineva cu intenţie în eventualele câteva minute cât s-ar fi aflat singură, ar fi trebuit să fie sânge pe umărul ei stâng sau cel puţin să aibă părul năclăit.
De aceea considerăm că ipoteza unei crime cu premeditare este cel mai puţin plauzibilă.
Ipoteza a doua: accident petrecut acasă
Această ipoteză pare a fi destul de solidă. Ea are trei momente. În fiecare dintre ele s-ar fi putut produce nenorocirea.
Mai întâi de dimineaţă. Loredana s-a trezit şi i-a spus logodnicului că nu-i este bine. S-a ridicat din pat, s-a dus la toaletă (logodnicul şi fratele au auzit uşa), apoi s-a dus la bucătărie. S-a auzit şi uşa de la frigider. Apoi linişte. Văzând că nu se mai întoarce în pat, logodnicul s-a dus în bucătărie. Acolo a găsit-o pe Loredana moale ca o cârpă, aşezată pe colţarul de lângă frigider. I-a spus că-i este rău. Au chemat salvarea. Medicul de pe ambulanţă i-a aplicat tratamentul standard. Calciu intravenos şi un diazepam pentru liniştire. În declaraţia sa, medicul de pe ambulanţă afirmă că pacienta nu avea nici un fel de leziuni, nici pe faţă, nici la cap. Acelaşi lucru îl declară şi logodnicul, şi fratele. Deci, Loredana nu a căzut singură în bucătărie, astfel încât accidental să-şi fi produs leziunile cauzatoare de moarte. Şi mai avem un argument forte. Zona capului este foarte bine vascularizată. Orice leziune, produce hemoragii puternice. Ori, dacă Loredana ar fi căzut în bucătărie pentru că i se făcuse rău şi se lovise la cap, ar fi trebuit să fie sânge în locul unde a căzut, sânge pe canapeaua unde a fost găsită, dar şi în patul unde a fost dusă ca să i se acorde îngrijrile medicale. Leziunile descoperite la autopsie sunt pe partea stângă, ca şi vânătăile de pe faţă. Deci, părul de pe partea stângă ar fi trebuit să fie năclăit de sânge.
Să presupunem că a fost o hemoragie internă şi de aceea nu există urme evidente de sânge. Exclus. Şi în cazul unei hemoragii interne, accidentatului îi curge sânge pe urechi, aşa că tot ar fi rămas nişte urme. În plus, dacă s-ar fi lovit atât de rău, nu ar mai fi trăit încă mai bine de două ore, până a fost dusă din nou la spital. Vezi „Cazul Elodia”. Avocata a căzut cu capul de pardoseală în urma loviturii aplicate de Cioacă şi a murit în câteva minute, lăsând şi urme de sânge la locul faptei.
Mai există şi alte elemente, mai puţin importante, care duc la concluzia că medicul de pe ambulanţă, dar şi rudele aflate acasă, nu mint în declaraţiile lor. Nici nu ar avea de ce. Dacă medicul de pe salvare ar fi scăpat pacienta pe jos şi astfel i-ar fi pricinuit leziunile şi ruperea gâtului, fratele şi logodnicul nu avea de ce să ascundă acest lucru anchetatorilor.
Ipoteza a treia: accident pe drumul spre spital
La spital, Loredana a fost dusă de către fratele ei şi de către logodnic. Au urcat-o în maşină, iar până la camera de gardă a cărat-o fratele. Poziţia în care acesta a cărat-o este extrem de importantă. Noi am stabilit că transportul s-a făcut aşa: fratele a luat-o în braţe cu mâinile pe sub şezutul ei, în chip de scăunel, iar Loredana s-a prins cu mâinile după gâtul lui şi şi-a încolăcit picioarele în jurul şoldurilor fratelui.
De ce spunem că acest amănunt este foarte important. Să nu uităm că pe lângă leziunile de la cap care i-au provocat moartea, fata mai avea şi gâtul rupt. Cu fractură de cervicală, se poate trăi între câteva minute şi patru ore. Dar nu poţi sub nici o formă să mai mişti mâinile sau picioarele. În nici un caz să te mai şi ţii cu ele de cel care te transportă.
De aici putem trage concluzia că la momentul când a fost transportată în poziţia pe care am amintit-o, Loredana nu avea gâtul rupt. Deci, încă nu suferise accidentul ucigaş.
În episodul următor al anchetei noastre, vom analiza posibilităţile ca fata să se fi accidentat în spital. Pentru că aici sunt multe, foarte multe semne de întrebare.
(Va urma)