-0.2 C
Deva
miercuri, noiembrie 29, 2023

UPDATE Arde Valea Jiului. Cărbunele de la minele neviabile blochează minerii în subteran

Schimbul I  de la Mina Paroşeni a anunţat că se blochează în subteran, din cauză că, din nou, Complexul Energetic Hunedoara refuză preluarea huilei extrase de minele neviabile. Mina Paroşeni are cea mai redusă capacitate de însilozare, care a fost deja atinsă după doar 3 zile de activitate.

paroseni.minaÎn sala de pontaj, cei aproximativ 200 de mineri de la schimbul I şi-au anunţat liderii că nu vor ieşi din subteran, decât dacă vor primi asigurări certe că huila produsă la mina Paroşeni va fi preluată ritmic de Complexul Energetic Hunedoara. Practic, oamenii renunţă la protest doar dacă se va semna un contract ferm între Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului şi Complexul Energetic Hunedoara. „M-am dus la schimbul I aşa cum am promis încă de alaltăieri, că de câteva zile sunt tensiuni. Am reuşit să-i liniştesc atunci, după ce le-am spus că miercuri această problemă se va discuta în cadrul Consiliului de Administraţie, numai că discuţiile nu au dus la nici un rezultat, iar problema a fost aruncată pe umerii domnului Andronache (n.r. directorul CEH)”, a declarat preşedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.
Mina Paroşeni are capacitate de însilozare mică, dar producţie mare, datorită abatajului mecanizat, aşa că de miercuri minerii nu mai extrag cărbune. Se lucrează acum doar la asigurarea fronturilor de lucru, necesare pentru siguranţa exploatării. Probleme sunt şi la Uricani, unde cărbunele este depozitat direct în curte. Sunt circa 3000 de tone de huilă care aşteaptă să fie livrate, dar există în orice moment riscul autoaprinderii cărbunelui.

Săptămâna trecută, înaintea protestului anunţat de minerii de la SNIMVJ, CEH a semnat o comandă de 10.000 de tone, dar numai pentru acea săptămână. Am, lucrurile sunt din nou puse sub semnul întrebării, în lipsa unui contract ferm sau a unei comenzi pentru cărbunele extras de la minele neviabile, iar directorul societăţii, Petre Drăgoescu, a plecat la CEH să vadă cum se poate rezolva situaţia.

S-au raliat la protest

Aşa cum au anunţat încă de dimineaţă, cei 202 mineri de la Paroşeni au rămas blocaţi în subteran. Nici minerii de la Uricani, de la schimbul I nu au ieşit la suprafaţă la terminarea schimbului, dar rpotestul tinde să ia amploare. În schimbul I la Uricani sunt 154 de ortaci, dar şi schimbul II – adică 60 de oameni au anunţat că se autoblochează. De asemena, la Paroşeni cei 86 de mineri care au intrat în schimbul II au ameninţat cîă nu vor ieşi în lipsa unui contract ferm încheiat cu CEH şi la fel şi cei de la Mina Petrila.

 

 

       

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente