2.4 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

Circuitul plăţilor compensatorii la mină: Pleci cu plată compensatorie, revii, dai concurs, te reangajezi! Profit: zeci de mii de lei

Au lucrat în minerit, de unde au ales să plece, iar acum s-au reîntors în subteran. Cel puţin cinci foşti ortaci au promovat concursul organizat de Complexul Energetic Hunedoara pentru 75 de posturi de „miner debutant”.

mineri_pleacaNimic nu-i împiedică să se reangajeze în minerit, chiar dacă s-au disponibilizat şi au beneficiat de salarii compensatorii. Cel puţin cinci foşti ortaci, care au plecat din minerit, au fost declaraţi admişi la concursul organizat de CEH pentru 75 de posturi de muncitori necalificaţi la minele Lonea şi Vulcan. „Pe formularele de înscriere exista o rubrică în care candidatul trebuia să precizeze unde a mai lucrat. Şase dintre cei 75 declaraţi admişi au specificat că au mai lucrat în minerit”, a spus Nicolae Drăgoi, directorul general adjunct al CEH. Unii dintre ei au primit, la plecarea din sistem, plăţi compensatorii, pe lângă celelalte măsuri de protecţie financiară prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv venituri în completare şi ajutor de şomaj, dar acest lucru nu i-a împiedicat să se înscrie la concurs.

 

Nu pot fi împiedicaţi să se întoarcă

 

Numai în toamna anului trecut, de exemplu, 500 de mineri de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani din Valea Jiului – care aparţin de Societatea Naţională de Închideri de Mine – au fost scoşi din sistem prin programul de concedieri colective, iar oamenii au primit plăţi compensatorii în valoare de 32.500 de lei brut fiecare. După primele disponibilizări masive din mineritul Văii Jiului, din 1997 – 1998, când mii de ortaci şi-au părăsit locurile de muncă, oamenii s-au plâns că au fost păcăliţi şi că nici nu se mai pot întoarce în minerit, pentru că li se interzice. O prevedere legală, însă, cel puţin în acest moment, nu există. „Niciunde în legislaţie nu este prevăzut acest lucru. În plus, anul trecut am fost reclamat la Consiliul Naţional Împotriva Discriminării pentru că era prevăzută limită de vârstă, şi ni s-a comunicat că nu avem dreptul să luăm dreptul la muncă niciunei persoane, indiferent de vârstă, sex, localitate de domiciliu, etc”, a precizat directorul Nicolae Drăgoi.

Pentru cele 75 de posturi scoase la concurs de CEH pentru minele Lonea şi Vulcan s-au înscris 505 tineri, care au avut de susţinut un test grilă şi o probă practică de “lopătat” contra – cronometru. În minele din Valea Jiului este nevoie de forţă de muncă proaspătă, mai ales că de aproximativ 14 ani nu s-au mai făcut angajări importante din punct de vedere numeric. Anul trecut s-au angajat 60 de oameni la mina Lupeni, dar sindicaliştii spun că, per ansamblul minelor viabile ar fi necesari sute de oameni în plus, iar un miner se formează în  cel puţin şapte ani.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/