Mai multe familii din Şoimuş mai au de petrecut doar câteva luni în locuinţele lor de la marginea comunei, înainte ca imobilele să fie demolate, pentru a lăsa loc şantierului viitoarei autostrăzi Deva – Lugoj.
Ironim Ursu (70 de ani) locuieşte într-o casă veche de la marginea comunei Şoimuş, care va fi demolată pentru a lăsa loc viitoarei autostrăzi Deva – Lugoj. Atât casa hunedoreanului, cât şi alte patru imobile din imediata vecinătate a acesteia au intrat în procedura de expropriere. Bărbatul susţine că nu a primit încă banii de la statul român, în schimbul demolării casei şi oricum suma pe care o va primi este prea mică. Practic, susţine Ursu, autostrada îi va distruge viaţa. „Autorităţile statului spun că îmi oferă câteva zeci de mii de lei vechi pentru că voi fi expropiat. Ce să fac cu aceşti bani? Eu casă nouă, la vârsta mea nu pot să îmi mai construiesc. Dar nu mă pot pune nici în faţa buldozerelor”, a spus Ieronim Ursu.
Hunedoreanul nu a dat în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a România, pentru a obţine un preţ mai mare pentru demolare. Vecinii săi, familia Profeanu, au intentat proces CNADNR. Pentru o casă imensă şi alte construcţii estimate la peste 700.000 de lei de aceştia au fost ofertaţi de statul român cu un preţ de mai puţin de jumătate. Familia Profeanu deţine şi un iaz cu peşte, care va fi acoperit de noul proiect al autostrăzii. Deja, primii ţăruşi care marchează locul pe unde va trece tronsonul de autostradă Deva – Ilia au fost bătuţi, iar oamenii care nu au primit încă banii pentru imobilele expropriate sunt din ce în ce mai îngrijoraţi.
Terenuri la preţ de dumping
A fost o situaţie care a dat naştere unor mari nemulţumiri, spune Dorin Lugojan, viceprimarul localităţii. „Circa 500 de proprietăţi care au aparţinut localnicilor din Şoimuş au fost expropriate pentru a lăsa loc tronsonului de autostradă Deva – Orăştie. Oamenii au primit între 3,7 euro şi 4,2 euro pe metru pătrat. În schimb, pentru alte 270 de loturi de teren ale localnicilor, care au fost expropriate pentru proiectul autostrăzii Deva – Lugoj, statul român a oferit suma de 0,3 euro pe metru pătrat. Iar nemulţumirea unor oameni a fost cu atât mai mare cu cât proiectul a prevăzut exproprierea unor locuinţe”, a declarat viceprimarul Dorin Lugojan. Sute de oameni din Brănişca, Ilia şi Dobra se judecă, de asemenea, cu CNADNR, din cauza nemulţumirilor legate de preţul terenurilor expropriate, evaluate la 1 leu pe metru pătrat.
Autostrada Deva – Lugoj va fi finalizată în următorii doi ani şi jumătate, potrivit proiectului. În prezent, doar unul dintre cele patru loturi ale autostrăzii Deva – Lugoj este deschis traficului rutier, însă doar 17 kilometri dintre cei 27 de kilometri ai tronsonului pot fi folosiţi de şoferi. Loturile 2, 3, 4 se află doar în stadiul de proiectare. Ultimul dintre ele va lega Deva de Ilia. Acesta va avea 22,1 kilometri iar valoarea contractului semnat de CNANDR şi constructori este de 419,4 milioane de lei (95,3 milioane de euro), fără TVA.