17.9 C
Deva
marți, septembrie 10, 2024

Nu trebuie mulgători mecanice! Mâinile şi ugerele curate ajung

Dacă respectă regulile de igienă în timpul mulsului, iar laptele este conform cu regulile UE, micii producători de produse lactate din judeţ pot să vândă în continuare în mod direct, laptele în pieţe

lapte bun

Noile condiţii impuse de la 1 ianuarie 2014, de Uniunea Europeană (UE) pentru vânzarea laptelui prin vânzare directă a băgat în sperieţi comercianţii de lapte fără niciun temei real. Cei peste 300 de mici producători hunedoreni care comercializează produse lactate în pieţe nu vor fi obligaţi aşa cum s-a anunţat, să îşi achiziţioneze tancuri de răcire pentru lapte şi nici mulgătoare mecanice în valoare de mii de euro, ci doar să respecte regulile de igienă, în timpul mulsului. Asta înseamnă, spun autorităţile, mâini şi ugere curate.

Lapte calitativ, atestat de analize

„Pentru a fi comercializat în piaţă, laptele crud de vacă trebuie să se încadreze în anumiţi parametrii de calitate, atestat de buletinul de analiză. Potrivit normelor impuse de UE acesta trebuie să respecte anumiţi parametrii privind NTG (numărul total de germeni) şi NCS (numărul de celule somatice). Dacă buletinele de analize sunt conforme, micii producători pot să vândă lapte în continuare prin vânzare directă”, spune Mihai Jula, director al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara. Pentru a demonstra că laptele se încadrează în nomele UE, toţi comercianţii trebuie să aducă şapte probe de lapte, la laboratorul Direcţiei din Deva, pe o perioadă de  trei luni. Costul unei analize este 27 de lei.  Medicii veterinari vor implementa începând de săptămâna viitoare noua procedură de autocontrol.

Tancurile de răcire nu sunt obligatorii

Pe de altă parte, dacă condiţiile de colectare a a laptelui sunt igienice, testele de laborator vor fi conforme, având în vedere că mulţi dintre comercianţi au carnet de sănătate atât pentru animal, cât şi pentru ei înşişi. „Mulgătoarele mecanice ar garanta un lapte mai curat din punct de vedere igienic, decât printr-o metodă manuală deficitară. De asemenea, depozitarea laptelui în tancuri de răcire la temperatura de 4 grade Celsius ar omorâ eventualii germeni. Însă acestea nu sunt obligatorii aşa cum s-a zvonit”, mai spune directorul DSVSA Hunedoara.

 

[box style=”rounded” border=”full”]

Devenii preferă laptele muls manual

Mulţi dintre comercianţii de lapte din Piaţa Centrală a Devei vin la oraş, o dată sau de două ori pe săptămână, iar mare parte din lapte se livrează pe „comandă”. „Am avut clienţi care m-au întrebat dacă mulg vaca manual sau mecanic, ca şi condiţie pentru a cumpăra laptele. Au spus că ei îl preferă natural, nu trecut prin instalaţie”, spune tanti Lucreţia din Ilia care vine cu produse lactate în piaţă de 21 de ani. Ana Clej, o altă lăptăreasă din Hărţăgani, spune că micii producători de lactate sunt de acord cu analizele laptelui, pentru că „din asta trăim”, iar laptele este perfect sănătos. Îl confirmă analizele zilnice efectuate de veterinarul din piaţa deveană.[/box]

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/