6.3 C
Deva
sâmbătă, aprilie 27, 2024

AVATARURILE SĂNĂTĂȚII. Numărul obezilor a crescut cu aproape 40 la sută în judeţ

Un sfert din populaţia judeţului suferă de afecţiuni generate de obezitate sau asociate cu această maladie.

Deşi obezitatea pare să fie rezultatul unei vieţi îmbelşugate, realitatea este exact pe dos. Medicii recunosc că obezitatea apare în condiţiile unei supraalimentaţii, dar de cele mai multe ori bolnavii mănâncă produse de slabă calitate, ieftine, care le fac mai mult rău. Tocmai pentru a contracara efectele acestei boli, care începe să semene tot mai mult cu un flagel, autorităţile hunedorene susţin, pe parcursul acestor săptămâni, o campanie împotriva obezităţii, în Deva şi la Haţeg.

Ce ne îmbolnăveşte de obezitate?
Printre factorii cei mai nocivi se numără zahărul, de regăsit în cantităţi impresionante în băuturile dulci, atât de apreciate şi consumate de tineri, dar şi în majoritatea produselor tip fast-food. Şi îndulcitorii din snack-uri şi deserturi, de pildă aspartamul, este un adevărat dezastru pentru sănătate. Doctorii spun că românii au o zestre genetică bună, adică foarte tolerantă la o alimentaţie consistentă, bazată pe grăsimi, însă adaugă că, în comparaţie cu două sau trei generaţii anterioare, astăzi muncim mult mai puţin fizic, pentru că foarte puţini dintre noi mai merg la coasă, la sapă sau la cules recoltele de pe câmp. Sedentarismul „de calculator”, asociat cu o hrană foarte accesibilă, mâncatul „de stres” sau „din plictiseală”, ne fac însă foarte mult rău. Rapoartele Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara (DSP) arată că rata obezităţii a crescut în numai doi ani cu 40 la sută, de la mai puţin de 3.000 de persoane care sufereau de această afecţiune, până la peste 4.700 de bolnavi.

Obezitatea vine cu o cohortă de alte boli
Medicii spun că urmărirea şi supravegherea acestei afecţiuni cronice sunt necesare pentru a preveni creşterea în greutate şi tratarea bolilor asociate. precum diabetul zaharat de tip 2, afecţiunile cardiovasculare și unele forme de cancer. De altfel, supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global. Cifrele publicate de EUROSTAT arată că, în statele Uniunii Europene, până la un sfert dintre adulţi sunt obezi. Aproape 3 milioane de şcolari de pe continent sunt obezi şi alţi 85.000 devin obezi în fiecare an. Cauzele obezităţii sunt, de fapt, foarte complexe şi includ supraalimentaţia, sedentarismul, reducerea sau lipsa activităţii fizice, modificări endocrine, factori de mediu, factori psihologici, genetici, dar şi consumul abuziv de alcool. Obezitatea este cauza a 70-80% din cazurile de diabet la adulţi, favorizează apariţia aterosclerozei şi accidentelor ei (angina pectorală, infarctul de miocard, apoplexii), provoacă creşterea tensiunii arteriale, favorizează apariţia litiazei biliare, favorizează apariţia artrozelor şi spondilozelor, a varicelor, măreşte riscul de apariţie a cancerului (în special a cancerului de colon) şi scade puterea de muncă. Numai în judeţul Hunedoara, mai bine de un sfert din populaţia judeţului suferă de afecţiuni generate de obezitate sau asociate cu această maladie. Astfel, numărul hunedorenilor care suferă de hipertensiune arterială şi boli cardio-vasculare este de peste 95.000. La această cifră se adaugă numărul bolnavilor de cancer de colon, cei suferinzi din cauza atrozelor, spondilozelor şi varicelor.

Boala începutului de mileniu
De altfel, tot mai multe autorităţi de sănătate publică din întreaga lume recunosc obezitatea ca boală. Campania hunedoreană împotriva obezităţii, susţinută în aceste zile, până la sfârşitul lunii, în Deva şi la Haţeg, urmăreşte sensibilizarea oamenilor cu privire la obezitate și implicațiile medico-sociale ale acesteia. De asemenea, organizatorii doresc recunoașterea obezității de către Uniunea Europeană și guvernele statelor membre ca o boală cronică și conștientizarea beneficiilor pe care acest lucru le va aduce atât persoanelor fizice cât și sistemelor de sănătate. Directorul executiv al DSP Hunedoara, Mariana Pâncotan spune că o asemenea schimbare de abordare va duce la creșterea accesului la îngrijire și tratament pentru cei care sunt supraponderali sau obezi.

Îngrijorătoare, incidenţa obezităţii infantile
Prima Zi Europeană Împotriva Obezității, a fost marcată în prima oară în luna mai a anului 2010. Evenimentul este, de fapt, o zi de sensibilizare recunoscută la nivel internațional, cu mii de acţiuni organizate la nivel local, național și internațional. Autorităţile încearcă astfel să îmbunătățească prevenirea și tratamentul obezității. În același timp, campania sprijină cetățenii europeni supraponderali sau obezi pentru ca aceştia să-şi schimbe stilul de viață, pentru a gestiona greutatea lor și a ameliora starea generală de sănătate și calitatea vieții. „Îngrijorătoare este incidența tot mai mare a obezității infantile în Europa. Obezitatea la copii, în special în al doilea deceniu de viață, este acum recunoscută a fi un predictor puternic al obezității la adulți, în special pentru copiii foarte supraponderali, cu părinți obezi. Există, de asemenea, tot mai multe dovezi că obezitatea are consecințe nefaste sociale, economice și asupra sănătății. De aceea, obezitatea din copilărie este acum recunoscută ca o mare problemă de sănătate publică”, adaugă Cecilia Birău, şefa Compartimentului Evaluare şi promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/