34.4 C
Deva
joi, iulie 18, 2024

Bătrâna, micul paradis din Ținutul Pădurenilor, comuna cu mai puțin de 100 de oameni

Bătrâna, una dintre cele mai mici comune din România, numără circa 100 de locuitori.

Majoritatea sătenilor din Bătrâna sunt vârstnici. În ultimele decenii, populaţia a fost într-o continuă scădere, la fel cum s-a petrecut cu toate aşezările din Ţinutul Pădurenilor. Oamenii trăiesc în cea mai mare parte din munca pământului şi creşterea animalelor. Păstrează tradiţii arhaice şi se bucură de frumuseţea unei aşezări de munte înconjurată de păduri seculare întinse.

Numele satului Bătrâna se pierde în negura vremurilor, spun localnicii. Unii cred că aşezarea ar fi fost locuită din vremea Daciei Romane, iar colonoştii i-au dat acest nume, pentru a aminti de veteranii stabiliţi aici. În anii trecuţi, în lunile de iarnă, până primăvara târziu, aşezarea rămânea izolată de restul lumii, din cauza zăpezilor mari şi a drumului impracticabil. Treptat lucrurile s-au mai schimbat. Iernile din ultimii ani au fost mai blânde, iar drumurile spre Bătrâna s-au mai reparat.

Locul pitoresc din Ţinutul Pădurenilor este căutat de iubitorii de natură din Timiş şi Hunedoara, iar tot mai mulţi oameni şi-au cumpărat proprietăţi aici, case vechi de peste un secol, bine întreţinute, pe care le-au renovat pentru a fi locuri de vacanţă.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/