31.5 C
Deva
joi, iunie 20, 2024

CAZUL BĂLEGARULUI CARE A „ÎNGHIŢIT” DOI PRIMARI. Florin Oancea: „Vom pune capăt situaţiei care durează de peste 20 de ani!”

De peste 20 de ani devenii din zona ştrandului sunt nevoiţi să suporte putoarea pe care o împrăştie un grajd amplasat nelegal pe strada Gheorghe Doja. Foştii primari Mircia Muntean şi Petru Mărginean au organizat raiduri de eliminare a „focarului”, însă acţiunile lor s-au stins odată cu ecoul mediatic al poveştii. Florin Oancea vrea mai mult decât o poveste de presă. Actualul primar promite un set de acţiuni care să scoată definitiv bălegarul din peisajul urban

„Geambaşul” de pe strada Gheorghe Doja îşi ţine grajdul de peste două decenii, deşi legislativul local al Devei a emis mai multe acte normative care să-l scoată în afara legii. (În afara bunului simţ s-a aflat dintotdeauna.) Florin Oancea este al treilea primar care se ia de grăjdar, după ce Mircia Muntean şi Petru Mărginean au pierdut lupta de pe bălegar.

Primarii trec, bălegarul rămâne

În 2006 a fost aprobat un regulament privind creşterea şi îngrijirea animalelor în municipiul Deva, cu reguli foarte precise care, însă, nu au produs consecinţe niciodată asupra grăjdarului care împuţeşte cartierul. Potrivit Hotărârii Consiliului Local Deva numărul 305/ 2006, adăposturile pentru creşterea animalelor în curţile persoanelor particulare se amplasează la cel puţin zece metri de cea mai apropiată locuinţă învecinată şi se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului sau disconfortul vecinilor. Strada Gheorghe Doja nu se află pe lista străzilor unde este permisă construirea unor astfel de adăposturi, potrivit unui act administrativ din 2012, iar Poliţia Locală a primit competenţe în vederea constatării şi sancţionării abaterilor de la acest regulament. Cu toate acestea, duhoarea bălegarului a fost mai tare decât autoritatea foştilor primari. Atât Mircia Muntean, cât şi Petru Mărginean au provocat ample descinderi mediatice la grajdul suburban, însă n-au reuşit să schimbe peisajul grotesc de pe Doja.

Al treilea primar, a treia încercare

A venit rândul primarului Florin Oancea să intre în acest război pe care predecesorii săi l-au pierdut fără drept de apel. „Vom pune capăt unei situații intolerabile, care durează în Deva de mai bine de 20 de ani! Chiar lângă Ștrandul Municipal, un cetățean crește cai și alte animale. Evident, fără nicio formă legală! Dejecțiile de la ferma improvizată se varsă pe domeniul public, ajung chiar pe terenul ștrandului, iar întreaga zonă e învăluită într-un miros pestilențial. În această dimineață, la solicitarea mea, am avut la Prefectură o întâlnire cu prefectul județului, Fabius Tiberiu Kiszely și cu reprezentanții instituțiilor care au atribuțiuni în apărarea strării de sănătate a populației: Direcția Sanitară, Direcția Sanitar-Veterinară, Garda de Mediu, precum și cu juriști din Primărie și Prefectură și cu reprezentanți ai Poliției Locale. Cu toții am conturat un plan de măsuri urgente pentru soluționarea situației. Amenzile pe care instituțiile statului le vor aplica pentru punerea în pericol a stării de sănătate a populației sunt doar o parte a acestui plan. În cazul Direcției Sanitar-Veterinare, amenda prevăzută de lege poate ajunge la 20.000 lei. Dar nu este destul. Cetățeanul în cauză, de altfel, are deja trei astfel de amenzi neplătite. Dacă situația de neconceput pentru un oraș civilizat, municipiu reședință de județ, durează de peste două decenii, vă promit că o vom rezolva! Și repede!”, spune primarul Florin Oancea.

Oancea vrea mai mult decât o poveste de presă

Luni, 1 iulie, primarul Devei a convocat o dezbatere publică pentru data de joi, 4 iulie, ora 14:00, în Sala Mare a Primăriei Deva, cu tema: ”Modificarea regulamentului de creștere și deținere a animalelor domestice și a păsărilor de curte în Municipiul Deva.” Urmează să fie convocată, pentru data de 8 iulie, o ședință extraordinară a Consiliului Local pentru modificarea HCL 245/ 2018, referitor la regulamentul de creștere și deținere a animalelor domestice și a păsărilor de curte în Municipiul Deva. „Vom interzice TOTAL creșterea ovinelor, caprinelor, porcinelor, cabalinelor, bovinelor etc, precum și a păsărilor de curte în zonele A și B din municipiu. După aprobarea Hotărârii de Consiliu Local, vom proceda DE ÎNDATĂ la punerea în aplicare a prevederilor acesteia, în sensul evacuării animalelor din zona menționată”, a mai declarat primarul Florin Oancea.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/