13.4 C
Deva
miercuri, mai 1, 2024

Centrul Orăștiei, transformat. În ce stadiu se află principalele lucrări edilitare din municipiu

Vremurile de criză majoră prin care trece întreg mapamondul sunt resimțire mai acut în localitățile cu un număr mai mic de locuitori. Nici Municipiul Orăștie din județul Hunedoara nu face notă discordantă, modernizarea centrului Orăștiei, și alte proiectare mai noi sau mai vechi, ce s-au demarat fizic pe parcursul ultimilor doi ani. Unele cu finanțări integrale din partea Comunității Europene, altele finanțate de comunitatea prin bugetul local.

Iată stadiul în care se află principalele investiții edilitare din Orăștie:

Amenajarea Zonei Centrale Protejate- Piața Victoriei si realizarea unui parcaj adiacent Municipiului Orăștie

Stadiul fizic de execuție al lucrărilor este de 65% în momentul de față, constând în realizarea următoarelor lucrări: pavaj pietonal în jurul și în fata catedralei, infrastructura fântânilor arteziene și parțial finisaj, fundații stâlpi de iluminat, suprastructură gradene și parțial finisaj, sistematizare în partea de nord a catedralei, amenajare de strat vegetal pentru zonele verzi, fundații la zidurile de sprijin în zona statuilor, iluminat public în jurul catedralei, rețele subterane de curenți slabi, structură la grupul sanitar, parcarea adiacentă zonei centrale cu acces dinspre str. Dacilor.

Lucrările de execuție pentru amenajarea zonei centrale au început în septembrie 2020. Pentru anul 2022 se va continua cu lucrările de finisaje orizontale, finisaje fântâni arteziene și finisaje grup sanitar.

Restaurarea, conservarea și consolidarea Cetății Orăştiei

Stadiul fizic de execuție al lucrărilor este de 15%. Lucrările au început la final de septembrie 2021;
S-au efectuat cercetări arheologice în incinta cetății, s-au montat schelele pentru restaurarea exterioară a zidurilor cetății, s-au făcut consolidări prin injectare a suprastructurii zidurilor, s-au decopertat zidurile în vederea completării și aducerii la cota inițială, s-a realizat sistematizarea în incinta cetății, s-a analizat soluția de dirijare a apelor pluviale în conformitate cu modificarea nivelului de călcare și a descoperirilor arheologice, în prezent se lucrează la reconstituirea drumului de strajă – în interiorul cetății-latura de Sud, se montează șarpanta Turnului de Sud și se realizează învelitorea din țiglă ceramică de tip solzi.

Reabilitarea si modernizarea Casei de Cultură Alexandru Grozuță din Orăștie si transformarea acesteia în centru cultural multifuncțional
Acest proiect este un proiect integrat care cuprinde atât reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură „Alexandru Grozuţă” și transformarea acesteia în centru cultural multifuncțional, cât si reabilitarea străzii Dacilor.

Astfel, plecând de la faptul că funcția culturală este extrem de importantă la nivel local, întrucât cultura este un motor pentru dezvoltarea nucleelor creative și pentru dezvoltarea locală, implementarea proiectului va aduce beneficii întregii comunități, în special copiilor și tinerilor prin desfășurarea de activități într-un mediu propice ce va creste coeziunea socială și calitatea valorilor umane. Odată cu construirea unei săli de spectacole multifuncționale, prin proiect este propus și un adăpost de protecție civilă, sub corpul nou de clădire, la subsol, în conformitate cu HG 560 din 15 iunie 2005. Conform normativelor în vigoare adăpostul propus prin proiect va avea o suprafață de 108,28 mp, exclusiv holul de acces și grupurile sanitare, cu o capacitate de 70 persoane, stabilită în raport cu capacitatea sălii de spectacole și celorlalte spatii.
Proiectul se realizează în parteneriat între Primăria Municipiului Orăștie (lider) și Consiliul Județean Hunedoara (partener).

Lucrările de reabilitare și modernizare a Casei de Cultură au început în aprilie 2022. Stadiul actual al lucrărilor executate este într-o pondere de aproximativ 10%. Lucrările pe strada Dacilor sunt finalizate 100%. împreuna cu echipa de implementare a proiectului facem toate demersurile necesare pentru a susține un ritm alert și de calitate în execuție, astfel încât în viitor, această clădire să primească mai multe funcțiuni, benefice populației Municipiului Orăștie și diverselor domenii de activitate desfășurate în oraș din punct de vedere cultural, educativ sau social.

Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în municipiul Orăștie

Acest proiect este un proiect integrat care cuprinde 2 componente: componenta A- reabilitarea și modernizarea fostului Colegiu reformat Kún, pentru realizarea Muzeului Civilizației Dacice și componenta B – reabilitarea și modernizarea străzilor de acces: str. N. Bălcescu (tronson2), str. N. Iorga, str. Ion Creangă, str. Cetății.

Proiectul se realizează în parteneriat între Primăria Municipiului Orăștie (lider) și Consiliul Județean Hunedoara (partener)
Stadiul actual de execuție al lucrărilor este de 97 % pe componenta B de străzi: str. N. Bălcescu (tronson2), str. N. lorga, str. Ion Creangă, str. Cetății și de 5% pe Componenta A – clădire Muzeu. Lucrările pe componenta A – clădire Muzeu au început în februarie 2022, iar pe componenta B de străzi în martie 2021.

Pe componenta A au fost executate următoarele lucrări: decopertări interioare la tavane și pereți, desfacere tâmplărie interioară, desfaceri pardoseli, tencuieli interioare la parter și etaj, gleturile pe bază de var, desfacere compartimentări interioare, consolidări structurale prin cămășuire cu plase de sârma și buiandrugi metalici, curățare moloz la nivelul planţeului de lemn, identificare elemente din lemn ce trebuie înlocuite, demolare corp 2 de clădire cu lucrările aferente de supraveghere și cercetare arheologică în zona lapidariului, funcție de evoluția lucrărilor neprevăzute s-au adoptat soluții revizuite prin dispoziție de șantier la partea de instalații si consolidări ale terenului de fundare.

Pe Componenta B au fost realizate următoarele lucrări: canalizații subterane pentru curenți slabi TV, internet, canalizații subterane pentru iluminat public, realizare canalizare pluvială nouă pe strada Ion Creangă, infrastructură rutieră și trotuare, montare borduri rutiere, montare pavaj carosabil cu piatră cubică, montare pavaj plăci granit fiamat la trotuare, realizare zid de sprijin la canalul morii pe strada Cetății, amenajare intersecție pe strada Cetății, intersecție cu strada Gh. Barițiu, amenajare intersecție strada O. Goga cu strada N. Bălcescu, montare mobilier urban – balustrada medievală, bănci, coșuri de gunoi și ghivece de flori, marcaje rutiere, stâlpi și corpuri de iluminat, urmând finalizarea trotuarului Casa Vulcu care nu s-a realizat din considerente.

Dan Orghici

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/