Potrivit legilor în vigoare, autorizaţia de construcţie în cazul investiţiei miniere de la Certej se poate elibera numai după expirarea acordului de mediu obţinut pentru ea
După ce acordul de mediu a fost obținut, cu greu, redeschiderea mineritului la Certej este blocată de acte normative care, în aparență, nu au legătură cu industria extractivă.
“Suntem în termenul de 6 luni ulterior obținerii acordului de mediu revizuit. Ar trebui, la începutul lunii mai, să putem emite autorizația de construcţie ca să înceapă lucrările de amenajare a exploatării miniere. Data este importantă pentru că după luna mai expiră valabilitatea acordului de mediu. Eliberarea autorizaţiei de construcţie este însă imposibilă până după 17 iunie. Potrivit sarcinilor, investitorul trebuie să achiziționeze suprafețe de teren pentru a fi împădurite. Din păcate, este imposibil să asigurăm proprietarilor posibilitatea de a vinde terenurile vizate prin contracte de vânzare-cumpărare, din cauza prelungirii termenului de aplicare a Legii 165, prin Ordonanța 115. Adică până în 17 iunie nu se pot emite titluri de proprietate. Atunci compania din minerit va putea să obţină autorizaţia de construcţie, dar trebuie să o ia de la capăt cu avizul de mediu. Practic e un cerc vicios, prin care ne scapă printre degete o investiţie de 500 de milioane de euro”, afirmă Petru Adrian Câmpian, primarul comunei Certej. Potrivit sursei citate, aceşti bani, dacă se realizează lucrarea, reprezintă pentru comună bugetul pe următorii 500 de ani.
Mai multe despre situația mineritului din Certej puteți afla din emisiunea “De prin sate adunate…”, difuzată pe HUNEDOARA TV, duminică, 6 aprilie, de la ora 15.