*Blocul social nu are încă finanţare
Edilii din Aninoasa nu pot deocamdată să-i mute pe romii ce locuiesc în vechile barăci din colonia din Iscroni, ce străjuieşte DN 66. Blocul de locuinţe sociale este considerat prioritar pentru Executiv, dar deocamdată nu s-a găsit şi finanţarea.
Proiectul privind construirea unui bloc de locuinţe sociale în Aninoasa, unde să fie mutaţi romii din Colonia Iscroni, a fost aprobat, iar poblema este considerată prioritară de Executiv, dar deocamdată banii nu au ajuns în conturile administraţiei, aşa încât lucrările să poată demara. M-am întâlnit cu domnul vice – primministru Liviu Dragnea, căruia i-am explicat situaţia, iar acesta a spus că investiţia este considerată prioritară. Avem proiectul aprobat şi sper ca anul acesta să se dea drumul al finanţare, a declarat primarul oraşului Aninoasa, Nicolae Dunca. Blocul va avea 6 de apartamente şi av fi situat în zona Vulculeşti, un cartier locuit de oameni extrem de săraci, ce trăiesc din ajutoarele primite de la primărie. Dunca spune că investiţiua se cifrează la aproximativ 14 milioane de lei şi a fost rezolvtă deocamdată problema racordării la canalizare a viitorului imobil ce va avea 60 de apartamente, exact câţi romi ar trebui mutaţi din Colonia Iscroni. Edilul din Aninoasa recunoaşte că, prin mutarea celro ce locuiesc în colonia Iscroni, zona ar arăta cu totul altfel şi ar avea de câştigat nu doar oraşul pe care îl păstoreşte, ci întreaga Vale a Jiului. “Am igieniza locul, care este chiar poarta de intrare înspre partea de Vest a Văii Jiului. Turiştii care vin în pasul Vâlcan sau Straja văd exact zona aceasta nenorocită”, spuen Nicolae Dunca.
Colonia săracilor, poarta neagră de intrare în vestul Văii Jiului
Dar, dacă primarul este optimist în urma întrevederii cu Liviu Dsragnea, viceprimarul Adrian Albescu nu mai pare să creadă în promisiuni până nu va vedea şi sumele necesare alocate. “Acel proiect de conrtuire a blocului social cu 60 de apartamente este tot la faza de proiect. L-am depus peste tot de unde s-ar putea obşine finanţare, dar deocamdată nu avem niciun răspuins pozitiv”, a precizat Albescu.
Colonia Iscroni, situată pe marginea drumului naţional 66 ce leagă municipiul Petroşani de Vulcan, constituie o pata neagră pentru micuţul oraş hunedorean. Rromii ocupă aceste barăci, mai vechi de 100 de ani, încă de pe vremea comuniştilor, iar localnicii işi amintesc că, iniţial, zona era împrejmuită cu un gard de patru metri. Gardul a fost însă demolat între timp, iar priveliştea este dezolantă. Casele de colonie au fost construite pentru angajaţii de la Exploatarea Minieră Aninoasa, odată cu deschiderea acesteia, dar din 1985 majoritatea a părăsit zona. Unii s-au mutat la blocurile din Iscroni, iar alţii în alte localităţi ale Văii Jiului. Locul lor a fost luat de rromi, animale şi tone de gunoaie.