0.4 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

FOTOGALERIE. Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Gladiatori şi soldaţi romani. Aşa se face turism !

În acest an manifestarea a fost dedicată memoriei celui care a fost Dorin Alicu, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, care s-a stins fulgerător din viaţă în ziua de 27 iulie 2013. Viaţa şi cariera sa au fost dăruite arheologiei şi cercetărilor de la Sarmizegetusa romană

12 gladiatori mânuitori îndemânatici a mai multor tipuri de arme letale şi-au demonstrat ieri dibăcia în pararea adversarului, dar şi iscusinţa în mânuirea armelor în amfiteatrul fostei capitale a Daciei Romane, Colonia Dacica Sarmizegetusa. Sute de turişti aflaţi în trecere sau veniţi special cu această ocazie au urmărit spectacolul cu sufletul la gură. Gladiatorii au fost supravegheaţi de soldaţi romani, membrii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna.

Rug funerar şi lupte de gladiatori

Gladiatorii Asociaţiei Virtus Antiqua, care fac parte din Şcoala de Gladiatori ai lui Memniu din Ludus Memni nu au luat în seamă căldura toridă din mijlocul amiezii, luptând pe viaţă şi moarte în arenă, aclamaţi de spectatorii de pe margine ca în urmă cu peste 1.800 de ani. Luptele au urmărit un ritual, desfăşurat şi în coloniile romane, când un personaj marcant al comunităţii trecea în nefiinţă.“Având în vedere că tot acest eveniment se desfăşoară în memoria unui personaj foarte îndrăgit aici în Ţara Haţegului născut aici, Dorin Alicu, a cărui dispariţie o regretăm, am hotărât să facem o serie de lupte de gladiatori, cum se făcea în Antichitate, în urmă cu peste 1.800 de ani, când un personaj marcant al zonei pleca dintre cei vii. Prin luptele de gladiatori încercăm să aducem în faţa celor prezenţi aici, un eveniment care era în mod obişnuit realizabil în urmă cu 2.000 de ani, şi care se defăşura chiar aici în acest Amfiteatru. De asemenea vom aprinde în mod ritual, simbolic şi un rug funerar”, a spus Cristian Aurel Roman, preşedinte al Asociaţiei Virtus Antiqua.

 O zi în arenă

Evenimentele s-au desfăşurat sub deviza “Ziua Porţilor Deschise” în perimetrul fostei capitale a Daciei Romane şi au fost organizate de către Consiliul Judeţean Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Primăria comunei Sarmizegetusa şi Rotary Club Haţeg. Scopul principal al acestei acţiuni este de promovare a monumentelor antice aflate în zonă, precum şi a activităţilor de cercetare arheologică desfăşurate în acest sit istoric de către specialişti, activităţi finanţate de Ministerul Culturii. “Este o zi în care vrem să le demonstrăm turiştilor că la Ulpia Traiana Sarmizegetusa se pot simţi ca într-o arenă cu gladiatori, cu lupte, cu ghidaj asigurat de specialişti, cu ţinute romane, o zi în care pot să ia contact cu tot ce a însemnat istoria acestui vechi oraş din Dacia Romană. Astăzi, în mod gratuit toată lumea se poate bucura de vizitarea acestei vechi aşezări şi urmări acţiunile ritualice puse în scenă de Asociaţia Virtus Antiqua din Cluj Napoca”, a declarat Liliana Ţolaş, manager al MCDR Deva.

Prima hartă istorică a Hunedoarei

Tot cu această ocazie a fost lansată prima hartă a muzeelor şi monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Hunedoara, care se poate achiziţiona de la orice punct muzeal din judeţ la preţul de 15 lei. De asemenea, pentru a marca participarea sitului Ulpia Traiana Sarmizegetusa în programul european Ruta Împăraţilor Romani, MCDR a realizat din fonduri proprii o serie de steaguri, montate în zona perimetrului vechii aşezări, pentru atragerea turiştilor. 18.000 de vizitatori au trecut pragul fostei capitale a Daciei Romane de la 1 ianuarie şi până în 31 iulie. De Ziua Porţilor Dechise” organizatorii au aşteptat un număr de 5.000 de vizitatori.

Situl din Sarmizegetusa a fost explorat de studenţi străini

Opt studenţi din mai multe ţări europene, plus Taiwan au petrecut ultimele două săptămâni executând săpături arheologice la Sarmizegetusa romană, în cadrul unei tabere organizate de către Clubul Rotary din Haţeg. Tinerii care au participat la schimbul de experienţă au fost extrem de interesaţi de arheologie, deşi până a veni în România nu au avut contact cu această ştiinţă. Annies din Franţa este singura care urmează Istoria Romanilor. “Mi-a plăcut foarte mult tabăra din acest an, mai ales că am avut posibilitatea să cunosc România şi locuitorii ei”, spune tânăra.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/