Pentru a verifica dacă angajatorii respectă condiţiile prevăzute de lege pentru protejarea lucrătorilor în cazul tempraturilor de peste 37 de grade, inspectorii de muncă vor face controale inopinate la agenţii economici din judeţ
Temperaturile de peste 37 de grade, considerate temperaturi extreme, mai ales corelate cu condiţii de umiditate mare, obligă angajatorii hunedoreni să adopte o serie de măsuri minimale pentru în vederea ameliorării condiţiilor de muncă.
Apă, echipament de protecţie şi acces la duşuri
Astfel, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie să se asigure între doi şi patru litri de apă de persoană pe schimb, echipament individual de protecţie, dar şi accesul la duşuri pentru refacerea capacităţii de reglaj a organismului. De asemenea se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, dar şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Reducerea sau eşalonarea duratei de lucru
Dacă angajatorii nu pot asigura lucrătorilor aceste condiţii, pot proceda la reducerea duratei zilei de lucru, la eşalonarea zilei de lucru pe două perioade: până la ora 11 şi după ora 17 sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. De asemnea pentru a preveni îmbolnăvirile determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme trebuie să se asigure de către angajator controlul medical periodic, urmărindu-se astfel depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute. Persoanele afectate de căldură vor fi transportate la cel mai apropiat punct sanitar obligatoriu de către angajator.
Inspecţii în teren
Pentru a verifica modul de aplicare al măsurilor prevăzute în legislaţia de securitate şi sănătate în muncă, Inspectoratul Teritorial Hunedoara va face controale inopinate la agenţii economici, în perioadele cu temperaturi extreme. Amenzile aplicate de inspectorii de muncă se pot ridica la 2.500 lei, sau chiar plângere penală dacă faptele comise de reprezentanţii angajatorului se pot încadra în asemenea aspecte.